Så får du den bästa starten på dina studier

Den 11 juli publiceras antagningsbeskedet på antagning.se för alla som har sökt till att studera på högskolan i höst. På Chalmers råder nu lugnet före stormen – i mitten av augusti anländer drygt 2 000 nya studenter som ska inleda en helt ny tillvaro. Nya ordföranden för studentkåren Philip Radtke och vicerektor för grundutbildningen Maria Knutson Wedel hälsar alla nya studenter välkomna till Chalmers och Göteborg. Här ger de sina bästa tips och råd för hur man får en så bra start på studietiden som möjligt.

Philip Radtke är nyvald ordförande för studentkåren vid Chalmers och har tagit ett studieuppehåll från studierna på masterprogrammet Sound and Vibration för sitt nya uppdrag. Han minns sin första tid på Chalmers med glädje.

Mottagningen innehåller något för alla och är en härlig möjlighet att få nya vänner och bli hemmastadd.  Tyvärr var jag inte med så mycket som jag hade önskat i efterhand på grund av andra engagemang utanför studentkåren, det har jag dock tagit igen genom att vara med på andra mottagningar som bland annat fadder.  Faddrarna finns för att guida dig i din nya tillvaro och hjälper till med det mesta. Att ha en fadder är en väldig trygghet eftersom det finns någon att fråga om allt, menar Philip Radtke.

Alla aktiviteter under mottagningen är frivilliga och syftar till att ge nya studenter stöd och trygghet till att hitta ett bra förhållningssätt till den nya tillvaron som student. Maria Knutson Wedel, vicerektor för grundutbildningen på Chalmers, har också studerat på Chalmers. En av hennes närmaste vänner idag är en av de som hon lärde känna i sin faddergrupp, som ny student. Hon betonar betydelsen av att hitta nya vänner och att vara trygg i sig själv, under denna intensiva period.

Som ny student kan man lätt bli överväldigad av att det är så mycket nytt – det kan vara ny stad, bo själv för första gången eller att förändra hela sin tillvaro från att vara yrkesarbetande till student. Detta samtidigt som studierna kräver oerhört mycket och är annorlunda med föreläsningar för mer än hundra personer och större krav på eget ansvar. Det är viktigt att lära sig förstå sin egen drivkraft för studier och inse att man delar situationen med andra. Vår mottagning här på Chalmers handlar om att hitta nya vänner, studieteknik, lära sig att hitta på campus och att utforska Göteborg som stad. Det allra viktigaste är nog att hitta en vän att ta sig an studierna med, och de kan bli dina vänner för livet!

Utöver de aktiviteter som handlar om livet som student och chalmerist så är hållbar utveckling en central del av mottagningen. Olika forskare föreläser på temat Chalmers – för en hållbar framtid för alla nya studenter.

Som ny student på Chalmers kommer man märka att hållbar utveckling genomsyrar all vår verksamhet. Vi strävar efter att våra studenter ska kunna så mycket om detta, att en anställning av en chalmerist ger ett tydligt mervärde i detta hänseende. Vi tror också på dialog och samverkan, att studenter och lärare kan lära mycket av varandra på detta område, beskriver Maria Knutson Wedel.

Det organiserade studentlivet innehåller mycket, från samhällsinsatser till att ordna sociala aktiviteter för sina medstudenter, och är i ständig förändring. Projektet Studentliv 2020 är ett framåtblickande projekt som högskolan och studentkåren har gemensamt för att skapa bra miljöer och upplevelser för chalmerister. Studentkåren arbetar också aktivt med organisationen IQ för att studenterna gemensamt skall utforma ett ansvarsfullt förhållningssätt till alkohol.

Till hösten kommer vi ha en kampanj tillsammans med IQ som handlar om att reflektera kring sin alkoholkonsumtion. Det är bra att studentkåren och högskolan har ett tätt samarbete kring både mottagningen och resten av studentlivet så att vi jobbar tillsammans för ett så bra studentliv som möjligt, säger Philip Radtke.

Avslutningsvis, vad är era viktigaste hälsningar till de nya studenterna?

Var med på så mycket som möjligt som du är intresserad av och knyt nya kontakter, så får du den bästa möjliga starten på dina studier, uppmanar Philip.

Maria Knutson Wedel hälsar att ”det är en speciell tid i ditt liv som börjar, och det kan ge möjligheter du aldrig hade kunnat ana. Tro på dig själv, var dig själv, se till att du skapar fungerande rutiner för dina studier och låt den nya tillvaron berika dig liksom du kommer att berika Chalmers med din person!”

Studentportalen finns all information om mottagningsaktiviteterna samlad. Där hittar du våra till exempel våra mattehäften, allmän praktisk information och kalendarium med våra seminarier om studieteknik, hållbar utveckling och hållbart förhållningssätt till alkohol.

Läs mer om organisationen IQ.

Text:
Johanna Ödman/Carolina Eek Jaworski