Premiärminister nyfiken på framtidens industrijobb

​Inför EU-toppmötet passade Belgiens premiärminister Charles Michel igår på att besöka Chalmers för att få veta mer om smart industri, länken näringsliv-akademi och Chalmers 5G-samarbete med SKF och Ericsson. Han träffade också belgiska studenter.
​Belgiens ambassadör i Sverige, Hugo Brauwers, mötte upp sin premiärminister Charles Michel på Landvetter och for direkt till Johanneberg, med ett dussin belgiska journalister i släptåg. Strax efter tre på torsdageftermiddagen rullade poliseskorten in på campus. De svepande blåljusen syntes väl i det grådaskiga höstregnet.

Rektor Stefan Bengtsson hälsade välkommen och inledde med en snabb presentation av Chalmers. Han berättade om Chalmers styrkeområden, innovationssystem och inkubatorer, och betonade särskilt vikten av att tillsammans med industrin samlas kring olika typer av testbäddar.

Temat för träffen var industri 4.0 och särskilt samarbetet mellan Chalmers, SKF och Ericsson kring införandet av 5G inom tillverkningsindustrin. Johan Stahre berättade om hur de i projekten sätter givare på det mesta i SKF:s fabriksmiljö, sänder data till molnet, analyserar och skickar tillbaka information till operatörer som får en helt annan kontroll på processerna i realtid, i sin mobiltelefon – och kan träna upp både sig själva och systemen. Ericsson räknar med att den typen av tjänster kommer att stå för 19 procent av telekomoperatörernas omsättning redan 2026.

– Chalmers är en katalysator mellan två olika branscher som inte känner varandra så väl, telekomsektorn och tillverkningsindustrin, sa Johan Stahre, professor i produktionssystem.

SKF:s vd Alrik Danielsson tog över på flytande franska. Han berättade om SKF:s logistikcentrum i belgiska Tongeren, och hur central anläggningen är för smartare distribution av lager till hela Europa.

Premiärminister Charles Michel undrade hur EU kan stödja framtidens sysselsättning och dra bättre nytta av nära samarbeten mellan akademi och företag.

– Vi behöver skörda frukterna av den här 4.0-teknologin. Omfamna den. Stöd våra nya sätt att arbeta inom produktionen, hjälp oss att kompetensutveckla och träna operatörer. Vi lovar att det kommer att gynna sysselsättningen. Belgiens placering mitt i Europa är en utmärkt plats, sa Alrik Danielsson.

Behåll den gemensamma marknaden, var ett annat budskap från SKF. Låt Europa vara en konkurrenskraftig plats för näringslivet.

– Ramprogrammen måste integrera innovation och forskning på ett bättre sätt än vad Horizon 2020 tillåter, sa Stefan Bengtsson.

Charles Michel träffade en grupp belgiska studenter från Chalmers. Flera blev intervjuade av belgisk media om hur det är att studera i Göteborg.

Arrangör för besöket var Bjarne Holmqvist, belgisk konsul i Göteborg och alumn från Chalmers.

Text: Christian Borg
Foto: Johan Bodell

Publicerad: fr 17 nov 2017.