Organiskt båtbygge i ett nötskal

​En segelbåt med skrov byggt av balsaträ, linneväv och en cashewnötbaserad epoxy. Det är vad åtta studenter på Chalmers slipar på i vinter. Formula sailing är ett båtbyggarprojekt där 70 procent av skrovet måste bestå av biomaterial. I september ska de tävla i Italien – och under Båtmässan visar de upp båten.

​Sedan augusti förra året har studenterna arbetat med att designa och bygga den ovanliga segelbåten. Alla båtbyggarna studerar andra året på masterprogrammet Marin teknik, efter att ha studerat maskinteknik under sina tre första år på Chalmers. I en verkstad på campus Johanneberg, laminerar studenterna båtkärnan i balsaträ med linneväv och en cashewnötsbaserad epoxi. Eric Eriksson, en av studenterna i projektet, har varit ansvarig för materialvalen.
– Vi har valt en kärna av mjukare och svagare material, balsaträ. Både på ut- och insidan sitter flera lager med väv av linnefiber i en epoxymatris. Det ger struktur och styrka, säger Eriksson.
– Epoxi är i princip ett lim som limmar ihop fibrerna i linneväven med kärnan, säger Simon Granli som också ingår i projektgruppen.
Eric Eriksson medger att den valda lamineringen inte når upp till samma nivå som kolfiber eller glasfiber hade gjort – med det är material som tävlingsreglerna inte tillåter dem att använda. Baserat på linneväven och cashewnötsepoxins styrka i relation till vikten, så är det ett av de bättre valen ur den organiska världen.
– Vikten är viktig! Ju mindre båten väger, desto snabbare går den, säger Granli.

Tävlar i Italien i höst

Varje år tävlar båtar som representerar universitet över hela världen i ett tredagarsrace. Förra året hölls tävlingarna i Palermo i september. De två ansvariga handledarna från Chalmers besökte då tävlingen för att se och lära. Mest troligt kommer det bli samma plats i år och tiden kommer bli senare delen av september.
Under sommaren kommer studenterna på Chalmers att träningssegla båten, och förbereda för tävlingen. Reglerna säger att den som seglar båten måste vara student från samma universitet som design- och byggteamet, och rekryteringen av den eller dem som ska segla håller i skrivande stund på.

Utställning på Båtmässan

Den 3 till 11 februari hålls den årliga Båtmässan på Svenska mässan i Göteborg. Bägge helgerna, 3–4, samt 9–11 februari, kommer studenterna bakom Chalmers formula sailing att ställa ut sin segelbåt och finnas på plats i monter F04:21 (GKSS) för att svara på frågor.

Se videon

Läs mer om projektet Chalmers formula sailing

FAKTA OM TÄVLINGEN:

Komma på, designa, implementera och driva är ledorden i det innovativa så kallade CDIO-initiativet, där studenttävlinen Formula sailing ingår. CDIO-initiativets mål är att ge studenter en teknisk grund i verkliga system och produkter att stå på, som komplement till en teknisk utbildning. Ett annat exempel på CDIO-projekt där Chalmers deltar är Formula student, i vilket studenter designar och bygger eldrivna fordon som de sedan tävlar med mot andra universitet.

Formula sailing är en del av Chalmers satsning på sportteknologi.

Text: Sofia Larsson-Stern

Foto/video: Johan Bodell