Nytt svenskt rekord av Chalmersstudent

​​För första gången har en svensk sprungit under 1.45 minuter på 800 meter. Andreas Kramer satte rekordet på 1.44,47 och läser på Chalmers samtidigt som han siktar på OS 2021.
Det var på en gala i Tjeckien som Andreas Kramer slog det tidigare rekordet på 1.45,03, som han hade satt själv.
– Jag är faktiskt inte förvånad att jag satte det, säger Andreas Kramer. Jag har varit i bra form och hållit en bra lägstanivå hela säsongen. Jag har legat en till två hundradelar ifrån den senaste tiden, så det var dags. Nu fick jag bra motstånd, och då brukar jag prestera bra.

Du läser Maskinteknik på Chalmers inom ramen för Riksidrottsuniversietet – hur går studierna?
– Jag har valt en bred och spännande utbildning som kan leda till mycket i framtiden. Men just nu har jag fokus på att träna och prestera mot de bästa elitidrottarna i världen, och då behöver jag kunna lägga lite mindre tid på studierna. Som riksidrottsstudent kan jag läsa programmet utspritt över fler år, säger Andreas Kramer. Det är perfekt för mig och jag har fått jättebra hjälp av Chalmers med att anpassa mina kurser och skriva någon tenta på distans. Så och det har löst sig väldigt bra!

Efter att ha tävlat i de flesta mästerskap som finns och nu ha satt nytt svenskt rekord. Vad har du för nästa mål?
– Det är klart att OS är en dröm, och jag känner att det är riktigt nära nu, säger Andreas Kramer. Så om det, med tanke på pandemin, blir ett OS nästa år – då ska jag vara där och tävla!

Text: Helena Österling af Wåhlberg

Publicerad: må 14 sep 2020.