Sidansvarig Publicerad: ti 03 dec 2013.

Ny föreläsningsserie med Per-Olof Nilsson

Chalmersprofessorn och folkbildaren Per-Olof "P-O" Nilsson har under hösten dragit igång en helt ny populärvetenskaplig föreläsningsserie på Campus Johanneberg. "P-O Talks" gör korta nedslag i vetenskapliga problem – premiären handlade om hur det kommer sig att en katt alltid tycks landa på alla fyra. "Det finns så mycket rädsla kring att lära sig att förstå teknik, men det är fullt möjligt att förmedla kunskap utan att krångla till det för mycket. Det går, jag har testat det", säger P-O Nilsson.

Han är en av Chalmers mest omtyckta professorer. Den klurige farbrorn har i alla år brunnit för att öka intresset för naturvetenskap och teknik hos allmänheten, inte minst yngre barn. Hans skapelse Fysikaliska leksaker har lockat över 100 000 besökare under loppet av 16 år. Vetenskapscaféerna "Café-å-lär" drar omkring 100 åhörare till lokalerna på Chalmers Vasaområde varje torsdag.

Fick Chalmersmedaljen
I dag är han knuten till institutionen för tillämpad IT på Chalmers, men han tillhörde under många år fysikinstitutionen där han utnämndes till professor 1986. 2008 hedrades P-O Nilsson med Chalmersmedaljen för sina insatser. Han har även belönats med Chalmersska Ingenjörsföreningens anrika Gustaf Dalénmedalj, och många andra nationella och internationella utmärkelser för sin nyskapande neurovetenskapliga didaktik.
– Jag hoppas att man nu förstår att det här är ett seriöst ämne, och inte bara nåt som man bjuder in en klass till och har lite skoj en stund. Det har man ju – också! När du skrattar tänds neuronerna i skrattcentrum i vänstra hjärnhalvan, det är ihopblandat med inlärningscentrum, man vet att man lär sig mycket fortare om man har skoj och trevligt under tiden. Har du ont i magen går det inte så bra, säger P-O Nilsson.
Han fortsätter engagerat:
– Du kan också tända passionen hos människor. Om du blir frimärkssamlare, förälskad, religiös eller nåt annat som du tänder på, då går du genom eld och vatten och lär dig allting hur lätt som helst. När du försöker tvinga nån att lära sig nåt de inte gillar och som de inte ser nån mening med, då går det inte. Därför ska man aldrig tvinga nån. Låt dom göra det andra och istället komma in bakvägen till det första. "P-O Talks" är bara en del i det.

Inspirerad av Ted Talks
Den nya föreläsningsserien är tydligt inspirerad av den internationellt spridda "Ted Talks" där forskare på några minuter sätter ljuset på intressanta ämnesområden. "P-O Talks" har en egen hemsida där lunchföreläsningarna läggs ut i efterhand. Man kan också få dem med sig hem på dvd och titta på i lugn och ro.
"P-O Talks" har arrangerats varannan fredag hela hösten. Två datum återstår före jul – den 29 november och 13 december. Några rubriker på de 20 minuter korta föredragen: "Spinning eggs - which end will rise?" och "How to change and measure the earth rotation in a few seconds in the kitchen". Den 29 november är temat kaos: "How to Love Your Crazy, Chaotic Life".
– Alla är välkomna. Ta med mormor om du vill! Det är lite ovanligt, allmänheten går oftast inte och knackar på hos Chalmers och frågar vad vi gör här, det händer sällan. Jag vill att vanliga människor spontant ska komma in på campus och det får de göra hos mig. Min dörr är öppen hela dagarna, det är en öppen arena dit de kan komma, läsa böcker, dricka kaffe och berätta om sina söner och döttrar som kanske ska börja på Chalmers, säger P-O Nilsson.

Egentillverkad katt
Den välbesökta premiärföreläsningen den 13 september hade rubriken "Why cats land on their feet". Dit hade professorn med sig en egentillverkad katt av stål och fjädrar.
– Det var elementär mekanik. Gången efter handlade det om avancerad mekanik. Jag hade mätt jordens rotation på två sekunder hemma i köket och visade hur det gick till. Jag betar av de olika områdena i serien - termodynamik, vad händer när nåt blir varmt och kallt, flytande kväve, jag har med mig ett supraledande tåg som flyter i luften... och några andra små hemligheter, ler P-O Nilsson finurligt.
Finns det nåt kort svar på frågan om varför katten alltid landar på alla fyra?
– Därför att den vrider sig, roterar sig inbördes, framkroppen mot bakkroppen vrider sig åt olika håll. Då säger våra naturlagar att det är förbjudet. För att kompensera det vänder universum på katten. Det är en fantastisk tanke.
Akustik är ett annat område som han planerar att ta upp framöver.
– Jag vill prata om alla fysikens områden, eftersom allting kan illustreras. En teoretisk fysiker sa en gång till mig att relativitetsteorin i alla fall inte kan visas enkelt. Men jag byggde flera experiment utifrån den!

Vill sätta Chalmers på kartan
En viktig drivkraft för P-O Nilsson är att få bidra till att sätta Chalmers på kartan:
– Naturvetenskapen står inte särskilt högt i kurs i kulturella kretsar. Min tanke med det här är att man, istället för att gå på operan på lördagskvällen, kommer till Chalmers för att se P-O Nilsson Show som en kulturell grej. Då kan jag blanda seriös fysik med explosioner och rök, som i en science show – det smäller och ryker och alla skrattar och har roligt. Men jag har alltid försökt koppla det till det seriösa. Det finns så mycket rädsla kring att lära sig att förstå teknik, men det är fullt möjligt att förmedla kunskap utan att krångla till det för mycket. Det går, jag har testat det, säger han.

Måste interagera med samhället
Han menar att högskolorna skulle kunna sköta den så kallade tredje uppgiften – att kommunicera sin forskning till allmänheten – på ett mycket mer professionellt sätt än vad som ofta görs i dag.
– Tredje uppgiften har ofta varit en slasktratt långt efter forskningen och utbildningen i status. När man ger sig på gymnasister är det redan försent. Man måste börja redan i förskolan. Och 98 procent av alla tolvåringar är extremt intresserade – det gäller att bibehålla det intresset så att det inte fördärvas på högstadiet och uppåt, menar P-O Nilsson.
– Vi kan inte sitta för oss själva i en borg här. Vi måste interagera med samhället, med industri och allmänhet, vara öppna och kommunicera på ett bra sätt. Men det här är tyvärr nåt som ofta görs med vänsterhanden. Man kan få ut så otroligt mycket mer om du skärper dig och gör det på ett professionellt sätt, fortsätter fysikprofessorn.

Tekniklektor och Parkinsons princip gör det möjligt
Vid sin sida har han som alltid sin ständige medhjälpare, tekniklektorn Kjell Sedig. Och utan att tillämpa det som kallas Parkinsons princip skulle det aldrig gå att hinna med alla projekt:
– Det var en lag inom amiralitetsväsendet i Storbritannien på 50-talet som visade att en person kan göra sju personers arbete. Här är det Kjell och jag som gör allt. Om den här katten går sönder tar vi fram lödkolven, vi ringer inte nån firma som tar tre veckor på sig att laga den. Om en lampa går sönder ropar vi inte på vaktmästaren utan vi köper en ny lampa när vi handlar mjölk på Ica, och skruvar i den själva. Jag räknade ut att om Kjell och jag försvinner – vilket vi kommer att göra förr eller senare – så behövs det minst tio personer för att ersätta oss, förklarar P-O.

Nya föredrag 2014
Men än så länge finns både P-O Nilsson och Kjell Sedig kvar. "P-O Talks" återkommer med nya spännande föredrag 2014.
– Jag är 74 år och fortsätter så länge jag orkar och tycker att det är roligt. "Café-å-lär" har jag arrangerat 180 gånger vid det här laget. Jag siktar på nåt liknande för "P-O Talks", konstaterar P-O Nilsson med ett leende.

Text och bild: Michael Nystås

Läs mer om P-O Talks >>>
www.potalks.se

Läs mer om Fysikaliska leksaker >>>
www.fysikaliskaleksaker.se

Läs mer om Café-å-lär >>>
www.cafealar.se

Läs mer om Lärandets hus där P-O Nilsson samlar sina utåtriktade aktiviteter >>>
www.larandetshus.se

Läs mer om P-O Nilsson >>>
www.ponilssonshomepage.se

Sidansvarig Publicerad: ti 03 dec 2013.