Nu byggs fler studentbostäder

​Det har varit svårt att hitta boende när man börjar studera i Göteborg. Därför kommer flera nya studentbostäder att byggas i anslutning till Chalmers campus de närmaste åren. Första spadtaget har nu tagits för det första kvarteret studentbostäder, som ska stå inflyttningsklart 2019. Men redan 2018 kommer de första tillskotten.

​På Gibraltargatan 78, bara ett par minuter från Chalmers Johanneberg, tog Chalmers rektor Stefan Bengtsson, Chalmers Studentkårs ordförande Carl Toller och Fastighetsnämndens ordförande Jahja Zeqiraj i början av december det första spadtaget till det nya studenthemmet Uddjaur. Den nya byggnaden från Chalmers studentbostäder ska inrymma 94 enrummare, 24 två- och trerummare – och en förskola med fem avdelningar. Även ett studentcafé ingår i konceptet.

Närheten till campus Johanneberg är inte den enda fördelen; projektet ämnar även att uppnå SGBC:s (Swedish Green Building Council) miljöbyggnad guld, som är ett bevis på god miljö och hållbart boende.

Uddjaurbygget är en del av samverkansprojektet Gbg7000+, där både Chalmers och Chalmers studentbostäder deltar. Målet är att skapa 7 000 nya studentbostäder i Göteborg fram till år 2026.

Och fler bostäder ska det bli

Utöver kvarteret Uddjaur, har Chalmers studentbostäder och SGS studentbostäder flera andra byggprojekt i kikaren:

• 40 nya studentettor med kokvrå byggs på Guldhedstorget. Inflyttning beräknad till 1 november 2018.
  • Det före detta militärsjukhuset på regementsområdet Kviberg byggs om till 24 studentlägenheter på mellan ett och tre rum. Beräknad inflyttning 2018.
  • 150 studentbostäder byggs på Plejadgatan, vid Lindholmen. De flesta är enrummare med kokvrå, men också flera två-, tre, fyra- och femrummare. Beräknad inflyttning hösten 2018.
  • En gammal varvsbyggnad på Lindholmen, Smedjan, byggs om till studentbostader; allt från ettor till fyrarumslägenheter. Beräknad inflyttning till årskiftet 2018/2019.
  • 54 nya studentlägenheter ska byggas mellan husen på Gibraltargatan 82 och 94, och i samband med det genomförs energieffektiviseringsåtgärder i de befintliga bostäderna på platsen. Projektet förväntas vara klart 2022.
  • Planering pågår för ytterligare 300-600 lägenheter, på Gibraltarvallen campus Johanneberg. Planerad byggstart är 2020 med färdigställande år 2023.
  • I ett samarbete mellan Chalmers studentbostäder och Chalmers innovation i samverkan med Göteborgs stad, ska 450 lägenheter och ett studenthotell byggas. Projektet går under namnet Holtermanska. Bygglov är beviljat för studenthotellet. Preliminär byggstart 2020 och i så fall inflyttning under 2021.

Läs mer om Gbg7000+

Text: Sofia Larsson-Stern och Anita Fors