Nobelpristagarna delade ut priser till barnen

Nobelpristagarna David J Wineland och Serge Haroche lockade fullt hus till Chalmers den 13 december. Förutom att föreläsa om sina nobla upptäckter, passade de båda fysikprofessorerna på att dela ut priser till de vinnande skolbarnen i tekniktävlingen Rädda Ägget.

Det har som vanligt varit svårt för domarna. Ingen tekniklösning stack ut så domarna fick granska sina anteckningar om hur konstruktionen var gjord. Dom kunde då hitta en som med fjädrande upphängning och genomtänkta detaljer var den som knep första plats, Blingon, säger projektledaren Per-Anders Träff.

Tekniktävlingen Rädda ägget går ut på att konstruera en lösning som gör det möjligt att släppa ett vanligt ägg från 15 meters höjd utan att det spricker. Utmaningen lockade i år 1 400 femteklassare från hela Västsverige.
Priser delas ut i tre kategorier: Bästa tekniska lösning, Snyggaste lösning och Bästa presentation. Segrarna kom från Grevegårdsskolan, Nya Varvets skola  och Sjömarkenskolan.

Text: Michael Nystås
Foto: Jan-Olof Yxell

Läs en längre artikel och se fler bilder i Chalmeristbloggen >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2012/12/14/nobelpristagarna-delade-ut-priser-till-barnen