Med solens energi tog de sig genom Australien

​Chalmers Solar Team har med sin egenkonstruerade solcellsdrivna bil korsat Australien i världens största solbilstävling, Bridgestone World Solar Challenge. Totalt deltog omkring 50 lag från över 20 länder i tävlingen.
Studenterna började sin tid i Australien på tävlingscentrumet Hidden Valley i Darwin för att bygga klart sin bil och genomgå tävlingens strikta besiktningar. Där fick de även träffa alla andra studentlag som tagit sig till tävlingen.

– Det var väldigt kul att träffa lag från hela världen som jobbat hårt för att nå samma mål som vi. Alla var väldigt öppna med hur de hade byggt sina bilar och vi utbytte erfarenheter kring vilka olika lösningar man hade valt att göra på samma problem, säger Olle Andersson, som studerar Production Engineering och är projektledare för Chalmers Solar Team.

Solbilstävlingen har arrangerats vartannat år sedan 1987. Inför varje ny upplaga av tävlingen har arrangörerna utvecklat reglerna för att utmana studenterna och driva på teknisk innovation.

– Man fick öva väldigt mycket på att förklara hur man hade tänkt. Det räckte inte med att ha en bra lösning, man behövde även kunna beskriva den på ett tekniskt sätt och göra sig förstådd. Det var otroligt givande, och ett bra komplement till utbildningen, säger Gustaf Blomberg, datateknikstudent och ansvarig för programmering i projektet.

Vädret en stor utmaning

Tävlingen World Solar Challenge sträcker sig från Darwin till Adelaide, en sträcka på totalt 300 mil. Tillsammans med solbilarna kör ett antal följebilar, där resten av laget ser till att allting flyter på. Under tävlingens gång finns det ett antal kontrollstopp där det ska kontrolleras att solbilen fungerar som den ska.

Tävlingen blev dramatisk för många lag. De fick kämpa mot ovanligt stark vind och det var även värmerekord i Australiens norra territorium. Flera solbilar voltade av vägen under tävlingen och några började brinna.

– När vi fick höra om andra lag vars bilar hade fattat eld så blev det ett uppvaknande kring just hur mycket energi det är i solbilarna. I och med att det här är en tävling och många kanske har pushat sig själva väldigt hårt, så finns det ju risker. Man fick en stor respekt för att reglerna är så hårda i tävlingen, och man uppskattade att de fanns där, säger Gustaf Blomberg.

En förberedelse för att arbeta som ingenjör

Chalmers Solar Team hann till två kontrollstopp innan vinden och den kuperade terrängen gjorde att de inte kunde hålla tillräckligt höga hastigheter. Totalt lyckades de köra 100 mil på bara solenergi, och en av de främsta sakerna de tar med sig från projektet är att de har fått öva på att faktiskt arbeta som ingenjörer.

– Vi fick verkligen lära oss att samarbeta på ett ingenjörsmässigt sätt. Det kretsar inte bara runt de lösningar som du själv är ansvarig för, utan de beslut du tar påverkar andra också. Det kändes som att projektet speglade vad som väntar oss i arbetslivet, säger Olle Andersson.

”Genom Australien på bara solceller” – filmen om Chalmers Solar Team från juni 2019.

Text: Sophia Kristensson
Film/Foto: Johan Bodell och Christian Kiprianoff