Publicerad: fr 04 maj 2012. Ändrad: ti 15 maj 2012

Maskinprogrammet utsett till Årets teknikutbildning

Vilja och kraft till ständiga förbättringar. Det är en av anledningarna till att civilingenjörsutbildningen i maskinteknik på Chalmers har utsetts till Årets teknikutbildning i Sverige av Teknikföretagen.

Det var en tydligt berörd Mikael Enelund, ansvarig för maskinprogrammet, som nyligen tog emot beskedet från Per Fagrell, projektledare på Teknikföretagen. Chalmers ledning i form av vicerektor Maria Knutson Wedel och rektor Karin Markides passade också på att visa sin uppskattning.

Den djupa kompetensen och det stora engagemanget från såväl lärarna på kurserna som de samverkande företagen är det som Teknikföretagen lyfter fram. I sitt pressmeddelande beskriver man maskinteknikprogrammet på Chalmers som ”en flaggskeppsutbildning i dess rätta bemärkelse – stor, stark och med vilja och kraft till ständiga förbättringar”.

Näringslivets engagemang är en nyckel, enligt Mikael Enelund själv.

– När vi kartlägger hur mycket samverkan vi har med olika företag blir det hur mycket som helst. På Teknikföretagens platsbesök i mars ville alla vara med, säger han.

Eftersom samverkan ger bättre ingenjörer var det ett viktigt kriterium för Teknikföretagen, bekräftar Per Fagrell, som samtidigt avslöjade att det var rekordmånga utbildningar som sökte om att få utmärkelsen just i år. Förbättringsviljan på Chalmers vägde också tungt.

– På vårt platsbesök såg vi en påtaglig förändringskraft och vilja att utveckla kvaliteten. De siktar högre än att vara bäst i Sverige. De vill bli den bästa maskiningenjörsutbildningen i världen, säger Per Fagrell.

– Med en examen från detta program får unga ingenjörer en mycket bra start på en framgångsrik karriär i näringslivet.

Att det även är lönsamt att jobba med kvalitetsutveckling visar utmärkelsen årets teknikutbildning. Förutom heder och ära får maskinprogrammen nu 1 miljon kronor till kvalitetsutveckling och ytterligare 500 000 kronor till studentstipendier.

Text: Åsa Ekvall/Christian Borg
Foto: Jan-Olof Yxell

Läs mer i Teknikföretagens pressmeddelande

Kontaktperson på Chalmers:
Mikael Enelund, programansvarig maskinteknikprogrammet, 031-772 51 15, mikael.enelund@chalmers.se

Publicerad: fr 04 maj 2012. Ändrad: ti 15 maj 2012