Publicerad: on 20 okt 2010. Ändrad: to 23 dec 2010

Martin Lorentzon – Chalmeristen bakom Spotify

Tusentals jobbförfrågningar från ungdomar strömmar varje vecka in på Spotify. Bara de med utbildning kommer igenom första nålsögat. Jag handplockar de bästa redan innan de tagit examen. Chalmers levererar tekniska toppstudenter som ser problemlösning som en utmaning. Det är en attityd som jag gillar och har stor respekt för. Den attityden har tagit mig själv dit jag är idag.

Mina affärsidéer kläcks ofta utifrån mina egna behov och behov jag ser hos andra. Ta musik till exempel. Varför måste man äga en CD-skiva för att få lyssna på musik? Klart det finns bättre sätt, tänkte jag. Det var så Spotify föddes i min hjärna. En online-musiktjänst som gör det lagligt att lyssna till strömmad musik över internet. Fungerar i princip på samma sätt som vilken annan musikspelare som helst; iTunes, Winamp, Windows Media-Player m fl – men med en stor skillnad. All musik ligger på internet, och är helt gratis. Jag vill att alla ska kunna lyssna. Överallt. Nu är Spotify med sina 200 anställda bäst i världen inom området och har målet inställt på att lyckas lika bra i USA.

Underskatta aldrig vikten av att mötas

Tar detta all min tid? Måste man älska att grotta ner sig i datateknik och utesluta övriga världen? Nej, tvärtom. En mer utåtriktad person än jag är nog svårt att hitta. Det började redan under studietiden. Jag har hört någonstans att de som är mest lyckliga är de som har många och goda relationer. Så jag började redan på Chalmerstiden med att skapa nätverk. Träffade människor överallt, praktiskt taget alla tider på dygnet.

Förutom tuffa studier blev det en hel del fester och engagemang i aktiviteter som Chalmers Rock, idrottsföreningar och inte minst Cort`egen – en riktig klassiker. Då trivdes entreprenören i mig.

Att skapa Cortègen varje år var ju som att driva ett helt företag. Du måste ha koll på kostnader, intäkter,
lösa problem och jobba i team. Många tyckte nog att jag hade ett högt tempo, men för mig är det
viktigt att ta vara på energin när man har den. Jag lever fortfarande efter devisen ju mer jag gör,
desto mer hinner jag.

En positiv spiral

Chalmerstiden är utan tvekan en av de roligaste perioderna i mitt liv. Jag hade faktiskt ingen aning
om vad jag ville med mina kunskaper, men det spelade egentligen inte så stor roll. Att kunna tänka
logiskt, vara driven i matte, våga ta tag i problem och ha förmågan att kommunicera har tagit mig
långt inom många områden.

Jag tycker att man ska jobba för att hamna i en positiv spiral. Då växer man som människa. Hur man gör det är upp till var och en. Men själv startar jag och bygger företag. Det är mitt kall. Jag lägger också mycket energi på vänner och upplevelser som kultur, film och teater. Dessutom utövar jag nästan alla sporter som finns. Det är ju ingen myt att tanken klarnar av motion – därför får jag mina bästa idéer när jag springer. Har nog inte ett gram
fett på min kropp vid det här laget. Jag lever helt klart som jag lär. Och när jag hittar en partner som
lyckas hålla mitt tempo och vi bildar familj faller nog den sista pusselbiten på plats.

Publicerad: on 20 okt 2010. Ändrad: to 23 dec 2010