​Margot Wallström startar sitt digitala möte med utrikesministrar från tre olika världsdelar på den internationella kvinnodagen.
​Bild: Carolina Svensson

Margot Wallström höll unikt utrikesministermöte i Kuggen på kvinnodagen

​På Internationella kvinnodagen den 8 mars bjöd Margot Wallström in till världshistoriens första digitala möte för kvinnliga utrikesministrar. Margot Wallström, som är hedersdoktor på Chalmers, ledde det unika sammanträdet från lärandetorget Kuggen på Chalmers campus Lindholmen.
​Det är minst sagt spännande att koppla upp ett sammanträdesrum i Göteborg mot tre olika världsdelar parallellt för ett multinationellt möte via videolänk. Tekniken har en tendens att ställa till det. Men när Sveriges utrikesminister Margot Wallström tar plats framför kameran för det första digitala mötet mellan kvinnliga utrikesministrar någonsin så klaffar allt.
– We are making history, säger Margot Wallström när det är 30 sekunder kvar tills feeden, som sänds via Facebook, twitter och youtube, går live.

Möte i nyöppnad Chalmersmiljö

Margot Wallström deltar i mötet från Chalmers nyöppnade lärandetorg Kuggen på campus Lindholmen, en integrerad studiemiljö, digital kunskapsbank och mötesplats inhyst i den karaktäristiska runda byggnaden. Hon har bjudit in till det digitala mötet för att lyfta olika frågor som berör kvinnors rättigheter, hälsa och säkerhet. Något Margot Wallström återkommer till under samtalet är "de tre R:en" – rights, representation och resources.
– Man kan titta på exempelvis hur Sida delar ut sina utvecklingsbistånd, ser man till att även kvinnornas behov tillgodoses? Och hur vi i regeringen gör våra budgetar, att vi använder så kallad gender budgeting. Det är något vi gärna tar med oss ut till andra länder, säger Margot Wallström.

 
 
Med på det digitala mötet är utrikesminister Amina Mohamed från Kenya, Aurelia Frick från Liechtenstein samt Isabel Saint Malo de Alvarado från Panama. Via webbkameror och en gränssnitt där alla de olika videolänkarna ligger infällda kan alla se varandra under hela samtalet. Alla är överens om att kvinnor överlag är underrepresenterade när det kommer till förhandlingar kring konflikter och fredsprocesser, och att detta måste ändras.
– När kvinnor bjuds in till beslutsbordet så förstärks aspekten att faktiskt leta efter lösningar – att få ett slut på konflikten och nå fram till fredsförhandlingar, säger Amina Mohamed.

Liechtenstein skickade pussy hat

Efter att det digitala sammanträdet avslutats
är Margot Wallström nöjd med resultatet.
– Kul att det fungerade! Och att vi kunde hålla det här på Chalmers. Jag är ju hedersdoktor så det är alltid roligt att få komma tillbaka hit, säger utrikesministern, som just idag är i stan för att på flera håll uppmärksamma den internationella kvinnodagen.
 
Aurelia Frick, Liechtensteins utrikesminister, visade under videomötet upp sin hemstickade rosa "pussy hat".
– Hon har faktiskt stickat en till mig också och skickat på posten, men jag glömde tyvärr ta med den idag, säger Margot Wallström.

Text och bild: Carolina Svensson

Här kan du se hela det digitala utrikesministermötet via UD:s youtubekanal
Läs mer om ministerbesöket på Chalmers biblioteks blogg

Publicerad: fr 10 mar 2017. Ändrad: on 22 mar 2017