Lyckad tävlingsdebut för självkörande racerbil

​​Efter ett år av förberedelser fick chalmerslaget sätta sin självkörande racerbil på prov i klassen för förarlösa bilar i tävlingen Formula student i Tyskland. Som enda förstaårslag klarade deras bil alla inspektioner och kammade hem en hedervärd femteplats i ett av racingmomenten.
– Det var väldigt kul. Mycket jobb, men väldigt kul, sammanfattar Martin Baerveldt, en av medlemmarna i Chalmers första Formula student driverless-team.

Tillsammans med elva andra studenter från totalt fem olika masterprogram har han byggt om elracerbilen från förra årets förarkörda Formula student-tävling till självkörande. I augusti kom eldprovet: den prestigefulla tävlingen Formula student i Hockenheim, Tyskland.

Tävlingsklassen för förarlösa bilar gick av stapeln första gången 2017, men i år var första gången som Chalmers deltog. Av 17 bilar i tävlingen var Chalmers en av nio, och enda nykomlingen, som klarade alla inspektioner och säkerhetskontroller och fick ställa upp i själva racingmomenten.

Förhoppningsfulla och nervösa stod laget vid sidan av banan, medan bilen körde sig helt själv på banan. Bäst gick det i momentet ”skidpad” där det gäller att köra så snabbt som möjligt på en bana formad som en åtta.

– Men allra roligast var att prata med de andra lagen och se vad de hade utvecklat. Och att få visa upp vad vi hade jobbat med under ett års tid, säger Martin Baerveldt.

Nu har han lämnat Chalmers och gått in i arbetslivet. Liksom många av sina lagkamrater har han fått jobb genom sin roll i laget, närmare bestämt som konsult inom bilbranschen på ÅF.

På Chalmers har ett nytt lag med fjorton studenter från åtta olika masterprogram tagit över stafettpinnen. De får vidareutveckla och tävla med samma bil, så länge de gör betydande ändringar i mjukvaran.

– Det gör att de får betydligt längre tid att testa och förbättra bilens prestanda. Och förväntningarna på att nå bra resultat i nästa års tävling blir förstås högre, säger Ziwei Huang.

Hon var en i laget bakom årets bil, och fungerar nu under hösten som en brygga till det nya laget.

– Att vara med i laget var en fantastisk upplevelse. Jag uppskattade verkligen att få tillämpa mina akademiska kunskaper och skapa en riktig, fungerande racerbil. Och jag är så stolt över laget – vi började från noll, drev projektet och tog alla viktiga beslut själva, säger hon.

I juni 2019 kommer chansen att söka till nästa läsårs lag. För den som är riktigt hugad finns eventuellt chans att få en plats redan i årets lag.

– Det riktar sig framför allt till sistaårsstudenter. Laget behöver många olika kompetenser och man behöver inte vara inriktad på just självkörande fordon – tanken är att man ska lära sig också, säger handledaren Ola Benderius.

Läs mer om arbetet med den självkörande racerbilen i "Studenter rustar självkörande racerbil för tävlingsbanan".

Text: Ingela Roos
Foto: Weiming Li/Chalmers Formula Student Driverless

Publicerad: on 12 sep 2018.