Studenter letar lungcancer i utandningsluft

​Tänk om det gick att lukta till sig lungcancer? Kunde det var något för IGEM – världens största studenttävling i syntetisk biologi? Svar ja. På bara några månader forskade 11 studenter på Chalmers fram en metod och tog med den till tävlingen i Boston.

​I januari 2017 visste Isabel Runneberger och Tuva Wegnelius egentligen inte så mycket mer än att de tillsammans med nio andra studenter skulle representera Chalmers när tävlingen IGEM (International Genetically Engineered Machine) gick av stapeln i Boston, USA, i november. Deras uppdrag: att kläcka en idé för ett forskningsprojekt, genomföra det och presentera resultatet under tävlingen.

– Vi brainstormade idéer när någon snubblade över forskning kring molekyler i utandningsluft. Vi kollade vidare och hittade information om att man faktiskt skulle kunna detektera lungcancer genom den, säger Isabel Runneberger.

De hade en projektidé som gick ut på att ta fram en biosensor som reagerar på molekyler som förknippas med lungcancer i utandningsluft.
– Det finns många sådana molekyler, vi valde ut två av de vanligaste och gjorde en biosensor av vanlig bakjäst, säger Tuva Wegnelius som precis som Isabel Runneberger läser masterprogrammet i bioteknik.

Studenterna tog två luktreceptorer, en från råtta och en från mus, och satte in i jästen. På så sätt kunde den ”lukta” sig till lungcancermolekyler.
– Vår tanke var att detta skulle kunna användas praktiskt genom screeningprogram. Först får patienter blåsa i ett filter som samlar upp molekyler. Sedan löser man upp provet tillsammans med jästen som reagerar om molekylerna finns.

Det låter enkelt, men labbtimmarna på avdelningen för systembiologi blev många.
– Det var den största utmaningen. Hade allting funkat perfekt från början så hade vi varit klara på några veckor, men det är ju inte så när man jobbar med celler. Det är väldigt tidskrävande. Och systemet vi byggt är relativt komplicerat för tävlingen.

De hade gärna gjort lite fler tester – framför allt på patienter – men är ändå nöjda med vad som hanns med fram till tävlingen som arrangerades 9–13 november i Boston.
– 310 lag från 44 länder var med. Domarna utsåg en etta och en tvåa, fast mest handlar det om att få feedback på sitt projekt, om hur väl det uppfyllt tävlingens kriterier. Där hamnade vi på en silvernivå, vilket vi är nöjda med, säger Isabel Runneberger.
– Vi hade vår presentation den 11 november. De andra dagarna lyssnade vi på andras presentationer och på kvällarna hade vi så kallade postersessions. Alla stod vid sin poster och domarna kom förbi och ställde frågor, säger Tuva Wegnelius.

Chalmerslaget hann också besöka MIT där tävlingen startades i början på 2000-talet.

Väl hemkomna beskriver de projektet som extremt lärorikt.
– Det har varit en unik möjlighet att, om än komprimerat, arbeta med alla komponenter i ett forskningsprojekt. Vi har kommit på idéen, sett till att det finns litteratur som stödjer den, genomfört projektet och presenterat det. Det tror jag alla i teamet tycker har varit det absolut bästa, säger Isabel Runneberger.

Text: Lars Nicklason

Foto och film: Johan Bodell

Vår fotograf har följt IGEM-laget under deras resa. Bläddra i bildkarusellen högst upp för att se de tre filmerna.

Publicerad: fr 15 dec 2017. Ändrad: to 18 jan 2018