Ledarskapsbok topprankad i USA

Den prestigefyllda amerikanska tidskriften strategy+business listar i det senaste numret boken Higher Ambition: How Great Leaders Create Economic and Social Value som en av de bästa managementböckerna 2011. Bakom boken står chalmersforskarna Flemming Norrgren och Tobias Fredberg.
Tidskriften strategy+business, som ges ut av Booz & Co, en av världens ledande managementfirmor, listar i slutet av varje år de bästa böckerna som har skrivits inom management under året. I det senaste numret listas Higher Ambition: How Great Leaders Create Economic and Social Value som en av 2011 års bästa böcker inom området.

Boken är skriven av de svenska forskarna Flemming Norrgren och Tobias Fredberg tillsammans med tre Harvardprofessorer. De har studerat hur 36 av världens mest framgångsrika företagsledare arbetar för att skapa såväl ekonomiskt som socialt värde.

– Det är alltid kul när man får erkännande för det arbete man har lagt ned, och inte desto mindre när en så prestigefylld tidning som strategy+business väljer att lyfta vår bok så högt. Det ger oss en extra skjuts i vårt fortsatta arbete, säger Flemming Norrgren, professor vid Institutionen teknikens ekonomi och organisation.

Norrgren och Fredberg har tillsammans med sina amerikanska kollegor suttit ned och under timslånga samtal intervjuat 36 av världens mest framgångsrika företagsledare, bland andra svenskarna Carl Bennet, Leif Johansson och Stefan Persson. Gemensamt för dessa ledare är att de inte ser någon motsättning mellan att skapa ekonomiskt värde och socialt värde. Tvärtom har de genom sitt sociala ansvarstagande skapat sig handlingsutrymme för att kunna generera ett ännu större ekonomiskt värde åt sina ägare än vad som troligen hade varit möjligt annars, berättar Tobias Fredberg, docent vid Teknikens ekonomi och organisation.

– Vi har medvetet skrivit den här boken så att den ska vara lätt att ta till sig – vi har vår egen ”higher ambition”, att sprida begreppet om higher-ambition leadership och få fler att inse hur viktigt det är att se till både ekonomiska och sociala värden, för att i förlängningen bidra till en hållbar samhällsutveckling, säger Tobias.

Christian Borg

Läs mer i pressmeddelandet inför boksläppet


Sidansvarig Publicerad: on 18 jan 2012.