Dator genrebild
​Se​dan 17 mars finns Chalmers läxhjälp för gymnasielever online i ämnena matematik, fysik och kemi.​​​​​

​Läxhjälp online i matematik, fysik och kemi

I dessa virustider, när gymnasieskolor och lärosäten för högre utbildning ställer om till distansundervisning, gör även Chalmers läxhjälp det. Sedan 17 mars har Chalmers ett virtuellt lärorum i Zoom för att erbjuda gymnasieelever samma läxhjälp som de brukar få live på Chalmers campus.
I normala fall välkomnas gymnasieelever till Chalmers bibliotek tre dagar i veckan för att få hjälp av Chalmersstudenter med läxor i kemi, fysik och matematik. När Chalmers bibliotek stängde sina lokaler tills vidare på grund av det nya corona-viruset, behövde den så kallade Läxhjälpen ställa om sin verksamhet till en virtuell miljö. Läxhjälpen är därför fortsatt tillgänglig för gymnasielever tisdag, onsdag och torsdag klockan 17.15–19.15, fast nu via ett digitalt verktyg.

​– Personligen tycker jag det kul att prova nya sätt att arbeta, även om det är under tråkiga omständigheter. Verktyget Zoom ger oss möjlighet att till exempel dela skärm med eleverna och det finns digitala whiteboards att använda för uträkningar, säger läxhjälparen Josip Kir Hromatko.

​Det är inte lika många deltagare online som det brukar vara på de fysiska träffarna. Josip Kir Hromatko hoppas att fler hittar in i det virtuella lärorummet, det är bara att ta fram sin laptop och ta på ett headset om man vill delta. Han berättar att det normalt sett brukar vara 15–20 elever och tre läxhjälpare på plats varje vecka på Chalmers bibliotek. Men nu är det mycket som är annorlunda. Josip Kir Hromatko är själv inte kvar i Göteborg. När han insåg att allt fler länder stängde sina gränser och att Chalmers tentamina och undervisning skulle flyttas över till digitala kanaler, valde han att åka hem till sin familj i Zagreb. 

Fungerar trots snabb omställning

Josip Kir Hromatko sitter just nu alltså i Zagreb och hjälper elever i Sverige med läxor online. Dessutom deltar han i sina studier på Chalmers via olika onlineverktyg. Han läser sista året på Mastersprogrammet Systems, Control and Mechatronics. Utöver sina studier och engagemanget i Läxhjälpen, är han även en av två projektledare för Chalmers satsning Pluggstöd. Chalmers har genom Pluggstöd samarbete med olika högstadieskolor och idrottsföreningar i Göteborgsområdet dit Chalmersstudenter åker för att hjälpa högstadieelever med läxorna i en miljö där de känner sig hemma. 

Pluggstöd pågår fortfarande i fysisk form hos de skolor och föreningar som har fortsatt öppet, men de har även börjat förändra sitt arbetssätt och undersöker möjligheterna till att använda mer digitala verktyg framöver.

Det brukar vara en stor efterfrågan på Chalmers stödinsatser inför de nationella proven, men på grund av det pågående virusutbrottet har många av årets nationella prov ställts in. Men både Läxhjälpen och Pluggstöd tror att efterfrågan kommer öka i och med att många elever nu studerar hemifrån.  

– De elever vi hittills hjälpt online tycker att verktyget fungerar, och att de fått bra hjälp. Vi hoppas och tror att fler kommer söka sig till oss nu när eleverna förväntas ta mer eget ansvar för sina studier, säger Josip Kir Hromatko.

Läs mer om Chalmers insatser för skolsamverkan och läxhjälp
Mer om Chalmers skolsamverkan

 
Text: Julia Jansson
Foto: John Schnobrich/Unsplash och privat

Sidansvarig Publicerad: on 13 maj 2020.