Lars Leijonborg ordförande för observatoriet

Onsala rymdobservatorium har fått en ny styrgrupp. Som ordförande tillträder Lars Leijonborg, tidigare forskningsminister.

Lars Leijonborg– Det är ett spännande uppdrag. Observatoriet är en nationell angelägenhet som dessutom spelar en viktig roll i flera internationella forskningsprojekt, säger Lars Leijonborg, som även är styrelseordförande för Utbildningsradion, ordförande i föreningen SwedNanoTech samt ledamot i styrelsen för SSC (tidigare Rymdbolaget).

Utnämningen godkändes av Vetenskapsrådet den 27 september, dagen efter att observatoriets station i internationella teleskopet LOFAR invigdes av Leijonborgs efterträdare, nuvarande utbildningsministern Jan Björklund.

Övriga medlemmar i styrgruppen är Gunilla Borgefors, professor i bildanalys vid Sveriges lantbruksuniversitet, Claes Fransson, professor i astrofysik vid Stockholms universitet, Mats Larsson, professor i molekylfysik vid Stockholms universitet, Floriana Lombardi, professor i mikroteknologi och nanovetenskap vid Chalmers tekniska högskola, Carole Mundell, professor i extragalaktisk astronomi vid Liverpool John Moores University, Storbritannien, samt Bjørn Ragnvald Pettersen, professor i geomatik vid Universitetet for miljö- och biovetenskap, Norge.

– Med Lars Leijonborg i spetsen får observatoriet en stark styrgrupp som jag ser fram emot att arbeta med. Vi behöver folk med insikt i både vetenskap och forskningspolitik för att kunna möjliggöra den absolut bästa forskningen inom radioastronomin och geovetenskapen, säger Hans Olofsson, föreståndare för Onsala rymdobservatorium.

TEXT: Robert Cumming

FOTO: Jan-Olof Yxell

Mer om Onsala rymdobservatorium
Onsala rymdobservatorium är Sveriges nationella anläggning för radioastronomi. Den förser forskare med utrustning för studier av jorden och resten av universum. Observatoriet driver flera radioteleskop i Onsala, 45 km söder om Göteborg, och medverkar i flera internationella projekt. Institutionen för rymd- och geovetenskap på Chalmers tekniska högskola är värd för observatoriet, och verksamheten drivs på uppdrag av Vetenskapsrådet.

Sidansvarig Publicerad: on 19 okt 2011.