Kungligt besök på Chalmers

Kung Carl XVI Gustaf hedrade Chalmers med ett besök förra veckan - och fick med sig en tennisracket av grafen härifrån. Tidigt på fredagsmorgonen fick han prova på att tillverka grafen i renrummet med den Nobelprisade tejpmetoden. "Kungen var metodisk, noggrann och lyckades mycket bra", löd det positiva omdömet från nanoforskaren Niclas Lindvall efteråt.​​​​
Det var i samband med Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) Kungliga teknikresa, som monarken under två dagar hälsade på hos ett flertal företag och institutioner i västsverige. Bland annat besöktes Högskolan i Borås, Oxeon AB, AstraZeneca och propellertillverkaren Berg Propulsion på Öckerö.

Provkörde fartygssimulatorer
På Chalmers ingick en demonstration av nanolabbet vid institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap, visning och provkörning av fartygssimulatorerna vid Simulatorcentrum på institutionen för sjöfart och marin teknik, och ett besök i Gert Wingårdh-ritade byggnaden Kuggen med presentationer av det maritima klustret i Västra Götaland.
Syftet var att väcka intresse och sprida kunskap genom att presentera ett antal innovativa maritima produkter och företag, och visa hur näringsliv, forskning och myndigheter tillsammans driver innovationsprocessen framåt.
I presentationerna av klustret deltog bland andra Karin Andersson från institutionen för sjöfart och marin teknik, Kerstin Johannesson från Centrum för havsforskning vid Göteborgs universitet, Claes Berglund från Stena, Stefan Karlsson från SKF, samt regionrådet Birgitta Losman (MP).

Kungen tillverkade grafen
I nanolabbet togs delegationen med kung Carl Gustaf i spetsen emot av biträdande professor August Yurgens och doktoranden Niclas Lindvall som höll i varsin demo-station i renrummets besökskorridor.
Här fick kungen själv prova på att tillverka grafen med samma metod som Nobelpristagarna Andre Geim och Konstantin Novoselov använde när de gjorde sin belönade upptäckt.
Den så kallade tejpmetoden går ut på att en liten bit grafit placeras på den häftande sidan av en tejpbit. Därefter lyfts grafitbiten bort från tejpen. Det som är kvar är ett tunt lager, som sedan klyvs flera gånger med nya tejpbitar tills det blivit så tunt att det inte syns. Resultatet är en bit grafen.
Kungen var först försiktigt avvaktande inför erbjudandet att slå sig ner vid laboratoriebordet, men tog sig sedan engagerat an uppgiften. När kungen klyvt grafiten tillräckligt många gånger studerade Niclas Lindvall resultatet i mikroskop - och efter några sekunder kunde doktoranden konstatera:
 Ett atomlager - mycket bra jobbat, Ers majestät!

"Metodisk och noggrann"
Niclas Lindvall är doktorand på avdelningen för kvantkomponentfysik och en av Chalmers grafenforskare. Niclas är chalmerist och började studera teknisk fysik 2005. 2010 var han klar med sin masterexamen i nanofabrication och påbörjade en forskarkarriär på institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap. Han räknar med att bli klar med sin avhandling om grafen om ett och ett halvt år.
Efteråt betygsatte Niclas kungens insats:
 Han var metodisk, noggrann och lyckades mycket bra.
Niclas handledare August Yurgens är biträdande professor och avdelningschef på Kvantkomponentfysik. Han kom från Moskva till Chalmers som gästforskare 1993, inbjuden av professorerna Tord Claeson och Göran Wendin, pionjärer på nanoområdet.
August Yurgens berömde kungen efter besöket i renrummet:
 Han var intresserad och ställde frågor. Bland annat tyckte kungen att det var imponerande att man kunde se grafen med blotta ögat på en kiselskiva, berättade August.

Fick tennisracket av grafen
Det kungliga besöket sammanföll med invigningen av Chalmers grafencentrum och kickoffen för EU:s stora forskningsflaggskepp om grafen. Jari Kinaret, professor i fysik och föreståndare för Chalmers grafencentrum, överlämnade därför en speciell present till kungen efter visningen av renrummet - en tennisracket från Head tillverkad av en grafenkomposit!

"Hade koll på spakarna"
Längre fram på förmiddagen fick kungen provköra den avancerade bryggsimulatorn på institutionen för sjöfart och marin teknik på Campus Lindholmen.
  Det gick bra. Det var en avslappnad stämning och kungen körde lugnt och fint. Det märktes att han har kört båt förut. Han hade koll på spakarna, berättade instruktören Reto Weber efteråt för institutionens kommunikatör Mats Tiborn.
En separat artikel om kungens besök på Sjöfart och marin teknik finns på institutionens webbplats.

Middag i Chalmersska huset
På torsdagskvällen gästades Chalmersska huset där sällskapet intog en välsmakande middag. På menyn stod en huvudrätt bestående av trilogi på ko från Wapnö gård, selleritartalette, Gotlandstryffel och sky. Som förrätt serverades en sallad gjord av bohuslänsk hummer, blomkål, äpple och hummervinägrett. Desserten bestod av svenska frukter och bär, mjölkchoklad och punchglass. Som avslutning intogs en avec med kaffegodis.
Vid middagen deltog även bland andra landshövding Lars Bäckström, Malin Persson (I90), chalmerist och vd för Chalmers ägarstiftelse, Kungliga Tekniska högskolans rektor Peter Gudmundson och Vinnovas generaldirektör Charlotte Brogren Karlberg.
Gästerna fick även besök av William Chalmers i Philip Wramsbys gestalt, något som uppskattades mycket av sällskapet.
Före middagen underhölls delegationen i bankvalvet av två operastudenter från Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet.

Kungens sjätte besök på Chalmers
Det var sjätte gången kungen hedrade Chalmers med ett besök. Senast det hände var 2004 i samband med högskolans 175-årsjubileum, men kungen har också gästat Chalmers vid två tillfällen på 70-talet: som nybliven kung 1974 och vid högskolans 150-årsjubileum och Studentkårens 75-årsjubileum 1979.
1989 närvarade Carl XVI Gustaf vid den högtidliga doktorspromotionen och den efterföljande banketten på Rondo. 2001 gästade han en föreläsning med Roland Scholz, som innehade den kungliga gästprofessuren i miljövetenskap, som Kungen finansierade.
Ann-Charlotte Hansson på rektors kansli minns kungens besök 1974 mycket väl. Hon arbetade då på dåvarande maskinsektionen och gick ut på campus för att få se den prominenta gästen på nära håll:
 Han tittade på laboratoriehallarna på Väg- och vattensektionen och passerade precis förbi mig där jag stod. Studenterna var också inblandade och kungen fick ro i en liten roddbåt på dammen utanför Arkitektur, berättar Ann-Charlotte.

Många inblandade
Ett stort antal medarbetare runtom på Chalmers har arbetat tillsammans för att IVA-delegationen med kungen i spetsen skulle få ut så mycket som möjligt av timmarna på högskolan och i Chalmersska huset.
Catharina Axelzon Popovic och Ami Lanner på avdelningen för kommunikation och marknad bar huvudansvaret och kan nu se tillbaka på två lyckade dagar:
 Det har varit hektiskt, men det har gått väldigt bra. Det har varit mycket roligt att få jobba med förberedelserna tillsammans med så många nya människor i olika konstellationer.
Vi har mött så mycket glädje och engagemang från alla som haft ansvar lokalt ute på institutionerna och i det marina klustret. Det är det som jag framför allt kommer att bära med mig, summerar Ami Lanner, evenemangsansvarig på Chalmers.
Vad har varit annorlunda jämfört med att jobba med till exempel promotionshögtiden?
 Man måste vara förberedd på att hovet kan ändra i programmet väldigt snabbt. Det får man förhålla sig till. Men i det här fallet har allting löst sig på ett bra sätt. Det har varit roligt, spännande och lite annorlunda att jobba med ett kungligt besök. Hovet har väldigt klara regler att följa, men det har inte varit stelt eller formellt på något sätt, utan tvärtom väldigt lättsamt och avslappnat, säger Ami Lanner.

Med på den kungliga teknikresan den 10 och 11 oktober 2013 var bland andra IVA:s preses, chalmeristen, tidigare Volvochefen och Ericssons nuvarande styrelseordförande Leif Johansson (M77), Chalmers rektor och koncernchef Karin Markides, Chalmers styrelseordförande Lena Treschow Torell, Göteborgs universitets rektor, chalmeristen Pam Fredman (K73) och ytterligare en rad representanter från akademi, politik och näringsliv.
Det var tredje gången som IVA arrangerade en motsvarande rundresa för att titta närmare på näringsliv och forskning i olika delar av Sverige.

Text: Michael Nystås
Foto: Peter Widing

Chalmeristerna som jobbade med Kungliga teknikresan (med reservation för att något namn saknas) >>>

Kommunikation och marknad
Ami Lanner, evenemangsansvarig, projektledning
Catharina Axelzon Popovic, projektledning
Anna Bergius Hartman, informatör
Ulla Regestad, informatör
Jan-Olof Yxell, foto och layout
Renee Stencrantz, grafisk formgivare
Torgil Störner, film

Institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap
Christina Caesar, kommunikatör
Debora Perlheden, administratör
Johan Andersson, forskningsingenjör
Johan Persson, tekniker
Kaija Matikainen, tekniker
Svante Pålsson, förste forskningsingenjör
Emmy Nilsson, tekniker
Philip Krantz, doktorand
Göran Alestig, forskare
Henrik Frederiksen, forskningsingenjör
Jie Sun, forskarassistent
August Yurgens, avdelningschef
Niclas Lindvall, doktorand
Jan Stake, avdelningschef
Dag Winkler, prefekt
Mikael Fogelström, proprefekt

Institutionen för sjöfart och marin teknik
Miriam Liberman, projektledare och kommunikatör
Mats Tiborn, kommunikatör
Karin Andersson, proprefekt
Lars Axvi, tekniklektor
Reto Weber, tekniklektor
Mikael Hägg, tekniklektor

Chalmers konferens och restauranger
Heidi Holst, platsansvarig, Chalmersska huset
med medarbetare

Philip Wramsby (I07), William Chalmers

Läs mer om Kungens besök på Sjöfart och marin teknik >>>

Läs mer om kickoffen för EU:s forskningsflaggskepp om grafen och invigningen av Chalmers grafencentrum >>>

Sidansvarig Publicerad: to 17 okt 2013.