Veronika Aspvall, kårordförande för Chalmers studentkår 2015/16, och Maria Knutson Wedel, vicerektor för grundutbildningen
Bild: CFFC

Kick-starta dina studier

Veronika Aspvall har precis avslutat högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik och påbörjat sitt uppdrag som kårordförande för Chalmers studentkår för läsåret 2015/16. Här berättar hon och vicerektor för grundutbildningen, Maria Knutson Wedel, om vad man kan förvänta sig som ny student på Chalmers, hur man på bästa sätt kommer in i tillvaron – och vad som är så bra med mottagningen.

Mottagningen syftar till att ge nya studenter stöd och en trygghet att hitta ett bra förhållningssätt till den nya tillvaron som Chalmersstudent. Mottagningen erbjuder ett brett utbud av aktiviteter under de första veckorna. Det handlar om allt från introduktion till Chalmers, repetition av gymnasiematten till festliga och sociala happenings, med gemensamt syfte att lägga en bra grund inför studierna.
– När man studerar så är det väldigt viktigt att man trivs, menar Veronika Aspvall. Ta tillvara på de centrala arrangemangen där man kan lära känna studiekamrater, och även faddrar.
– Och gör sommarmatten! Det gjorde jag. Det är en bra repetition, som gör det lättare att komma in i studierna och börja studera igen, särskilt om man har gjort studieuppehåll, uppmanar hon och minns sin egen mottagning för tre år sedan med glädje:
– Jag blev positivt överraskad över hur mycket roligt det fanns att engagera sig i. Jag var med på det mesta och är väldigt glad över att jag var det. Det var ett jättebra sätt att lära känna mina nya klasskompisar men också för att få en introduktion till Göteborg. Mottagningen fick mig att känna en trygghet och en tillhörighet till staden och skolan.
Hitta en studentförening som passar dig
Veronika Aspvall tipsar om att alla studentföreningar kanske inte är lika uppenbara.
– Det finns väldigt mycket engagemang och intresse här på Chalmers – allt från olika sporter, sång och musik till mer speciella aktiviteter som börssällskap och en ballongkorpsförening som flyger luftballong. Förhoppningen är att det skall finnas någonting för alla. Och finns det inte någonting som passar så är det lätt att starta det.
Hitta din egen drivkraft – och reflektera
En som vet mycket om den starka entreprenöriella och innovationsrika andan på Chalmers är vicerektor för grundutbildningen, Maria Knutson Wedel. Under sin tid som Chalmersstudent var hon med och startade  en revy med bara tjejer på scen och en ridgrupp för att nämna några exempel.
– Vi var ett gäng som samåkte ut till stallet, minns hon och ler. Det är tunga studier. Det är det. Det ska man inte dölja. Men genom att försöka hitta sätt att kombinera egna intressen med studierna så blir det lättare.
Sedan är det bra att ha respekt för att det är ganska annorlunda att studera på universitet, att det innebär betydligt mer eget ansvar. För att lyckas och må bra är det viktigt att inte tappa bort sig själv, menar Maria Knutson Wedel.
– Reflektera över studierna, reflektera över vad det är som driver dig. Ta dig tid att göra det. Låt dig inte bara sugas upp i allt och studera på ett sätt som inte passar dig. Fråga dig själv, ‘vem är jag och vart ska jag’.
Mottagningen gör det lättare att hitta studiekompisar att dela studiebördan med. Man läser samma kurser och hjälps åt – och genom att hjälpa andra, hjälper man sig själv.

Maria Knutson Wedel förklarar:
– Pedagogisk forskning har visat att ett av de effektivaste sätten att lära är att förklara för någon annan. Den enda som garanterat lär sig, det är läraren.
Stark studentröst – för en hållbar framtid
Studenterna har en stark röst på Chalmers och som student kan man påverka mer än vad man tror, säger Veronika Aspvall och talar utifrån egen erfarenhet.
– När man väl har insett det så är det väldigt kul. Då är man verkligen en del av att utveckla sin utbildning själv. Man kan blomma ut i sin drivkraft.
Frågor som rör Chalmers vision om en hållbar framtid engagerar studenterna i allt högre grad och som Chalmersstudent kommer man märka att hållbar utveckling genomsyrar verksamheten.
– Vi bjuder in till dialog med studenterna och vill verkligen använda den kunskap studenterna kommer med, försäkrar Maria Knutson Wedel. Det är en otrolig förmån att få jobba på en arbetsplats där det kommer tusentals nya, unga människor och förändrar varje år.
Hon avslutar med att välkomna alla nya studenter med ett citat från en förändringsagent från en annan tid:
– John Lennon sjöng att ‘life is what happens to you while you’re busy making other plans.’ Jag brukar säga att vad man än förväntar sig när man kommer som ny student till Chalmers så kommer det att hända så mycket annat. Det är det enda vi vet med säkerhet.

Text: Rebecca Norén och Carolina Eek Jaworski

Studentportalen finns all information om mottagningsaktiviteterna samlad. Där hittar du till exempel våra mattehäften, allmän praktisk information och kalendarium med våra seminarier om studieteknik, vad du som ny student behöver veta, och om en sund inställning till livet som student.

Sidansvarig Publicerad: to 20 aug 2015.