Anna, solelskund i Zambia
​Anna, en av elkunderna i Zambia som fått solenergi med hjälp av Trine.
Bild: Trine AB

Innovationspris till smarta solelsprojekt i Afrika

Han har byggt en plattform som finansierar solelsprojekt i flera afrikanska länder. Projektet når hittills över 100 000 – nu belönas Andreas Lehner med Karin Markides Innovationspris 2017.

​– Detta var inget jag förväntade mig!

Andreas Lehner tar emot inne på det nya kontoret inne hos Chalmers Ventures. Företaget Trine AB, som han startade med tre medgrundare år 2015, har precis flyttat till större lokaler – en nödvändighet när man växer. Trine har i nuläget tio anställda, och siktar på att fortsätta att bli större.

Från Challenge Lab till Chalmers Ventures

Ursprungligen kommer Andreas Lehner från den lilla staden Gmunden i Österrike, men hamnade i Göteborg tack vare sina mastersstudier på Chalmers. Han läste mastersprogrammet Sustainable Energy Systems och utförde sitt examensarbete inom ramen för Chalmers Challenge Lab. Under studietiden reste han även till Kenya för ett youth encounter-program, och runt den här perioden började en idé ta form om vad han skulle komma att ägna sig åt efter studierna.
– Jag ville jobba med solenergi i Afrika. När jag gick på ett speed pitching-event hos Chalmers Ventures råkade jag av en slump hamna bredvid Sam – som satt och pratade om precis samma saker!

De två aspirerande entreprenörerna tog en fika tillsammans och pratade ihop sig, och fröet till det som skulle komma att bli Trine var sått.

Företaget Trine skapar länkar mellan privat kapital och småskaliga, lokala solelsproducenter i en rad afrikanska länder med hjälp av så kallad crowd funding. Trine har möjliggjort etableringen av soldrivna energilösningar i bland annat Kenya, Tanzania, Uganda och Senegal. Affärsmodellen består av en webbplattform där investerare kan välja projekt att stödja, samt hur mycket pengar man vill gå in med. När ett projekt är fullt finansierat sjösätts det, och investerarna får löpande statusuppdateringar. Varje projekt har en anpassad återbetalningsplan, och investerare kan få en förväntad avkastning på mellan tre och sju procent i ränta. Andreas Lehner är noga med att poängtera att vad Trine sysslar med inte ska förväxlas med välgörenhet.
– Välgörenhet har absolut sin plats och behövs under specifika omständigheter, som vid naturkatastrofer eller krig till exempel. Men om man vill bygga upp något långsiktigt hållbart måste man fokusera på den lokala ekonomin. Skapa förutsättningarna för utveckling och välstånd, säger Andreas Lehner.

Mål att nå 66 miljoner

Hittills har det burit sig väl. Elva projekt har finansierats med hjälp av över 1500 investerare. Resultatet är billigare och miljövänlig energi till samhällen på landsbygden i en rad afrikanska länder. Och Andreas Lehners ambition är att skala upp verksamheten avsevärt.
– Vårt mål är att nå 66 miljoner människor med våra projekt om fem år. Idag har vi försett över 100 000 personer med förnybar energi.

Så vad är hemligheten bakom att lyckas med sin start-up? Det finns såklart inget enkelt recept, men Andreas Lehner tror att hans syn på arbetsprocessen varit en bidragande faktor.
– Många ser entreprenörskap som en karriär. Jag ser det som ett verktyg för att nå mina mål. Om du verkligen har en passion för målet du vill uppnå så kommer du inte ge upp, utan försöka hitta sätt att nå det, säger Andreas Lehner.

Andreas Lehner tilldelas Karin Markides Innovationspris 2017. Enligt motiveringen har han ”genom stort engagemang och kraft bidragit till att förbättra tiotusentals människors livskvalitet och miljö, samt på ett föredömligt och inspirerande sätt minskat beroendet av fossila bränslen.” Priset delas ut i samband med Chalmers doktorspromotion den 6 maj.

Text:
Carolina Svensson