Twisted Feet Dance Company har skapat föreställningen 5 Degrees på temat klimatförändringar.

Photo: Johnny Kääpä. Edit & visuals: Freshtea films. Costume: Majli Af Ekenstam

Chalmerist och dansare i klimatkrisshow

Johnny Nguyen är både professionell dansare och chalmerist. Han medverkar i
5 Degrees, en dansföreställning som skapats av Twisted Feet i samarbete med Chalmers.
När Johnny Nguyen var 16 år lade han ner fotbollen och började dansa. I dag, 22 år gammal, är han professionell hiphop-dansare som bland annat turnerat med en produktion för Volvo Trucks i Asien och studerat dans i New York. Han läser även på programmet Automation och Mekatronik på Chalmers.
– Matematik har alltid varit mitt favoritämne, och jag kommer från Göteborg, så Chalmers kändes självklart. Jag letade runt lite och hittade en inriktning som verkligen passar mig – man får lite av allt, säger Johnny Nguyen.

Vetenskap och dans

Dansen har hela tiden löpt som ett kompletterande spår parallellt med studierna. I gymnasiet medverkade Johnny Nguyen sin första dansproduktion på Göteborgsoperan, och sedan dess har han lyckats balansera sina två sysslor.
– Även om jag satsar helhjärtat på dansen så tar jag samtidigt skolan på stort allvar. Jag delar helt enkelt upp min dag – fram till 17 är det effektivt plugg som gäller, och efter det fokuserar jag på dans. Det fungerar faktiskt! Men ibland kanske jag sover lite för lite…

Engagera och aktivera

Föreställningen 5 Degrees, där Johnny Nguyen medverkar både på scen och som koreograf, är skapad av Twisted Feet Dance Company där han är medlem. Genom projektet, som förutom dansföreställningen innefattar bland annat interaktiv teknik och workshops, vill gruppen sprida kunskap om klimatkrisen – men kanske ännu hellre aktivera människor.
– Vi vill få publiken att agera. Alla vet att klimatfrågan är en stor och svår utmaning. Man matas med deprimerande fakta hela tiden, och då finns risken att många tillslut får svårt att ta den till sig. Det vi vill att folk tar med sig från 5 Degrees är att alla inte måste bli miljöaktivister – men att alla kan göra något för att hjälpa. Det är de små stegen som räknas. Vårt budskap är hoppfullt.
Johnny Nguyen säger att kultur kan vara ett effektivt sätt att få med sig fler i klimatkampen i en tid då sociala medier blir allt mer överlastade av information.
– Kultur är personligt. Det går rakt in. Genom något så visuellt och medryckande som dans så tror jag att vi verkligen kan nå och beröra människor på ett helt annat sätt än genom andra kanaler.

Redan i början av arbetet med 5 Degrees kontaktade Twisted Feet Chalmers, som hakade på projektet. Forskare och studenter från universitetet har deltagit i manusarbetet.

Publicerad: fr 18 sep 2015. Ändrad: to 01 okt 2015