Jämn regionfinal i Future City

Apelskolan i Ullared och Wallbergsskolan i Halmstad vann regionfinalen i tekniktävlingen Future City, som avgjordes på Chalmers den 5 mars. De segrande lagen går nu vidare till riksfinalen i Stockholm den 8 april. "Vi hoppas att det blir en tävling på Chalmers även nästa år", säger Lina Arvidsson, som tillsammans med Alexandra Larsson samordnade regionfinalen.
Future City är en tekniktävling för ungdomar i årskurs 6-9. I regionfinalen på Chalmers ställde lag från fem västsvenska skolor upp: Montessoriskolan Kvarnhjulet, Mölndal, Vargbroskolan, Storfors, Apelskolan, Ullared, Wallbergsskolan, Halmstad, och grundskolan Växthuset, Mölndal.
Eleverna har jobbat tvärs över klass, ålder och ämnesområden, och skapat varsin modell av framtidens hållbara stad på temat "Förorten - en stad i staden".
De har börjat med att skapa en stad i datorspelet Minecraft. Från den staden har de sedan valt ut en del som de byggt upp i en modell, som ställs ut här under finaldagen, berättar Lina Arvidsson.
Hon pluggar till byggingenjör på Chalmers. Hennes medsamordnare Alexandra Larsson (t v) studerar Affärsutveckling och entreprenörskap inom byggsektorn (AE-programmet).
 Under arbetet ska eleverna ta hänsyn till hållbarhets- och energifrågor, förklarar Lina Arvidsson.

Bedömning i flera steg
Fem modeller i skala 1:200 fanns utställda i entréhallen till värdinstitutionen Energi och miljö. Men det var inte enbart modellerna som bedömdes och poängsattes av en jury bestående av både studenter och branschfolk. Själva Minecraft-bygget ingick också, liksom en skriftlig uppsats och en muntlig presentation under finaldagen.
Och det blev en jämn kamp. Från början skulle ett bidrag och två wild cards väljas ut till riksfinalen i Stockholm. Men nu blev det istället två finalister, eftersom lagen från Apelskolan i Ullared (t h) och Wallbergsskolan i Halmstad hamnade på exakt samma slutpoäng. Ett wild card kommer att väljas ut senare, och fortfarande ha chans på en plats i riksfinalen.

Inte sen att tacka ja
Jan-Olof Dalenbäck är professor i installationsteknik på institutionen för energi och miljö. Han var drivande i arbetet med att få regionfinalen till Chalmers. Många av hans kollegor är medlemmar i Energi- och miljötekniska föreningen, som är en av tävlingens huvudarrangörer. När förfrågan kom till Jan-Olof Dalenbäck om att vara värd för regionfinalen var han inte sen att tacka ja.
 Jag har mest hållit mig i bakgrunden och haft hand om logistiken, bokat salar och sånt, säger han blygsamt.
Dalenbäck är klar över att tekniktävlingar som Future City spelar roll, men menar att det viktigaste är det som händer i klassrummet.
 Det är viktigt att de tidigt börjar prata om de här frågorna i skolan. Jag kan inte minnas att vi gjorde det under min egen skoltid. Däremot kommer jag ihåg min biologilärare på sista året i realskolan 1968. Han hade koll på klimatförändringarna och är den som gjorde att jag till sist hamnade på Chalmers, säger han.

Text: Michael Nystås
Foto inne i artikeln: Daniel Fristedt
Foto i bildkarusellen: Michael Nystås

Se fler bilder från regionfinalen på FlickR

Fakta om Future City >>>
Future City är en ämnesöverskridande tävling för årskurs 6-9. I Future City möts skola och näringsliv för att bygga framtidens stad. Uppgiften kräver bland annat kreativitet, lagarbete och förmåga att lösa problem.
Bakom tävlingen står organisationer inom samhällsbyggnadssektorn. I styrgruppen sitter Energi- och miljötekniska föreningen, Sveriges Byggindustrier, Svenska Teknik & Designföretagen, Trafikverket och VVS-Företagen.
futurecity.nu

Publicerad: fr 07 mar 2014. Ändrad: to 20 mar 2014