Heinz-Wilhelm Hübers blir Chalmers hedersdoktor 2021

​Forskaren Heinz-Wilhelm Hübers hedras för sitt enastående bidrag till grundläggande och tillämpad forskning inom terahertz-komponenter och instrumentering för rymdvetenskapliga tillämpningar.
Porträtt av Heinz-Wilhelm HübersHeinz-Wilhelm Hübers är professor vid Humboldt-universitetet i Berlin och föreståndare för Institutet för optiska sensorsystem vid Deutsches Zentrum für Luft und Raumfart (DLR), som fokuserar på forskning och utveckling av aktiva och passiva optiska sensorsystem för de ultravioletta, synliga och infraröda spektralområdena samt terahertz-området.

Heinz-Wilhelm Hübers utses till hedersdoktor för att uppmärksamma hans enastående bidrag till grundläggande och tillämpad forskning inom terahertz-komponenter och instrumentering för rymdvetenskapliga tillämpningar. Heinz-Wilhelms framstående forskning har haft stor betydelse för att uppnå hög spektralupplösning för terahertz-astronomi. Hans internationella ledarskap har varit avgörande för flera kända projekt, till exempel rymdteleskopet Herschel och Sofia (Stratosfäriskt observatorium för infrarödastronomi), samt för att skapa nya koncept för framtida rymdbaserad fjärranalys.

Professor Hübers har en lång historia av samarbete med Chalmersforskare via ett stort antal forskningsprojekt med stöd av EU:s ramprogram och europeiska rymdorganisationen (ESA). Detta aktiva samarbete har etablerat Chalmers som en internationell nod för terahertz-teknologi och instrumentering för vetenskapliga applikationer – en verksamhet som spänner över flera institutioner och omfattar tillämpningar från biologi, via kommunikation till rymd och miljö.

Foto: Marcel Schwickerath

Sidansvarig Publicerad: må 15 feb 2021.