Chalmersstudenter kodar ljuv musik på årets Hack Out West hos Spotify

För femte året i rad ordnade Spotify och Way Out West ett hack med musik som röd tråd. Över 30 studenter och nybakade alumner från Chalmers deltog – och flera chalmerslag tog sig till final.

​Det är varmt inne på Spotifys Göteborgskontor på Vallgatan. Deltagarna i 2016 års upplaga av Hack Out West har jobbat stenhårt i lokalerna i två dagar (och en natt, för vissa). På onsdagseftermiddagen är det dags för presentationer – alla 15 lag får chansen att visa upp vad de byggt under hacker, både för övriga deltagare och för en jury bestående av Spotify-medarbetare.

Raggar framtida kollegor

Hack Out west ordnas med hjälp av ett gäng ur Spotifys så kallade Street Team i Göteborg – som består av chalmerister. Hanna Materne läser mastern Languages and Logic (mpalg) och är med och arrangerar för första gången i år.
– Detta är ett sätt att promota Spotify som arbetsgivare för studenterna, bland annat. Hacket ger en inblick i företaget och visar lite på känslan av hur det kan vara att jobba med sånt här.

Temat under Hack Out West är musik – formerna utöver musiken är fria. Det är inte bara kodare som tävlar heller. Spotify intervjuar intresserade deltagare i förväg och försöker få till en bra blandning talanger. Här finns personer med en rad olika ingenjörsbakgrunder, designers och musiker. I år var det över 200 som anmälde sitt intresse, och 75 valdes ut.

Festdjuren regerar

30 av de utvalda i år är chalmerister, eller nyutexaminerade ingenjörer från Chalmers. Efter områstning och juryutlåtande står sex lag klara för final, som hålls inne på Way Out Wests VIP-område under festivalens första dag. Flera av lagen har chalmersanknytning, bland annat team Party Animals som presenterade sitt gulliga, pixel-kitschiga musikspel iförda partyhattar.

– Vi har läst IT på Chalmers allihop, och några av oss har byggt på med master inom interaktionsdesign. Den kombinationen passar perfekt för sådana här grejer – vi gillar både att koda och att tänka form, säger Pierre Reimertz.
– En annan sak som jag tror gör att det går bra för vårt lag i hacket är att vi alla är personer som gillar att hålla på med roliga projekt, oavsett om det är en faktiskt uppgift eller vid sidan om plugg eller jobb, säger Malin Auker.

Räddar spellistan från klåfingriga

Ett annat chalmeristlag som juryn skickade vidare till festival-final är team Coolface. Majoriteten av deltagarna läser datateknik, och tävlar med ett program som många säkert saknar när det ska spelas musik på fester: en spellista där ingen kan komma och byta spår mitt i, men där alla på festen kan gå in och rösta på vilka låter de vill höra så att den populäraste hamnar högst i kön.
– Vi jobbade hårt och det gick bra, men vi blev faktiskt chockade över att vi gick vidare, säger David Berg Marklund. Vi satsade på att göra något unikt och roligt, och det funkade!

Läs mer om Hack Out West här

Text och bilder: Carolina Svensson