Gustaf Dalén-medaljen till Staffan Truvé

​2020 års Gustaf Dalén-medalj tilldelas Staffan Truvé. Chalmersalumnen grundade Recorded future, som använder AI för att förutsäga kriminellas angrepp och cyberhot.
Staffan Truvé.Den 53:e medaljen går alltså till Staffan Truvé, civilingenjör och teknologie doktor vid Chalmers. Han har de senaste åren varit med och byggt upp det omskrivna företaget Recorded Future.
– Det känns spännande, hedrande och förvånande. Jag sa till en kompis att en sådan här medalj trodde jag man fick när man närmade sig döden, och han svarade ”det kanske du gör”, säger Staffan Truvé och skrattar.

Han tror själv att anledningen till att han fått utmärkelsen är mångsidighet.
– Det finns flera skäl till att man får medaljen, att man forskat, lett forskning eller byggt företag grundade på det – och jag har egentligen gjort alla tre saker. Jag har jobbat mycket i gränslandet mellan forskning och företagande, och även hjälpt andra att ta sina forskningsresultat till verksamheter.

Sedan 2007 driver Staffan Truvé Recorded Future, säkerhetsföretaget som han startade med sina två partners Christopher Ahlberg och Erik Wistrand som han även drev sitt tidigare företag Spotfire tillsammans med.

Skapar digital tvilling av världen
Kortfattat sysslar Recorded Future med underrättelseverksamhet för att möta framför allt cyberhot, med hjälp av artificiell intelligens.
– Man kan säga att vi bygger en digital tvilling av världen, en representation av allt som händer. Det gäller speciellt hotfulla saker, fysiska som naturkatastrofer, men främst cyberhot. Vilka planerar angrepp, på vilket sätt? Vi scannar av det som skrivs på nätet och ser vad det pratas om.

– Ser vi till exempel att man i kriminella forum diskuterar nya angreppssätt kan vi hjälpa våra kunder att ligga före de onda krafterna. Vi kan också beräkna vilka IP-adresser som troligen kommer bete sig illa om några dagar och förbereda kunder på det istället för att låta dem enbart agera reaktivt.

Recorded Future har framför allt stora företag, företag som jobbar med känslig information och myndigheter som kunder. Riktlinjen är att man arbetar med kunder från demokratier i västvärlden.
– Vi fungerar som en underrättelsetjänst för de som inte har råd eller möjlighet att ha en egen. Cyberhot slår på liknande sätt mot alla.

Ökad aktivitet i spåren av coronaviruset
Under våren, då coronaviruset orsakat undantagstillstånd världen över, har man på företaget kunnat se dess följder.

– Vi hittade tidigt referenser på kinesiska som pratade om en märklig viral lungsjukdom, men det var inte tillräckligt signifikant att flagga för då. Det vi ser just nu är att kriminella är duktiga på att utnyttja ovanliga situationer och att coronarelaterade saker är det nya sättet att lura folk på. Det görs olika försök att komma åt känslig information. Mängder av phisingsajter (som försöker komma åt lösenord) anspelar på corona, och när fler jobbar hemma blir det vanligare med ransomware-angrepp (låsning av datorn och krav på ”lösensumma"), säger Staffan Truvé.

Han tror att kommuner och myndigheter blivit mer medvetna om de cyberhot som finns.
– När den digitalisering som förutspåddes ta tio år istället tog tio dagar så blir man ju också medveten om fler hot.

Utveckling i stället för språng inom AI
När det gäller den artificiella intelligensen ser Staffan Truvé just nu inga stora språng inom den närmaste framtiden, snarare att man är inne i en kontinuerlig utveckling.
– Jag tror nästa stora grej med AI är att den blir mer vänd mot samhällsfrågor och att kunna hantera dem med hjälp av stora datamängder. Idag är AI inriktad på att automatisera rutingrejer som inte kräver så mycket ”djup” intelligens, till exempel bilkörning.

– Jag tycker det är spännande när AI kan slå oss på fingrarna, som i nischade områden: spel som schack och go. Ser man till att använda AI inom forskning, till exempel inom läkemedel och material, så tror jag AI kan bli bättre än människor på vissa sätt.

Oroas inte av skräckscenarier kring AI
Staffan Truvé oroas dock inte av det skräckscenario som säger att artificiell intelligens en dag kan ta över världen.
– Jag tror det dröjer länge innan vi får AI som är bättre på saker än oss generellt. Jag är inte orolig, om man ser till hur dumma de faktiskt är och hur lite som ändå hänt på den fronten. Det är till exempel svårare för AI att ersätta en undersköterska än en överläkare. Det fysiska är svårare än ren informationsprocessning.

– Det som i så fall är oroande är om samhällsomdaningen leder till stor arbetslöshet, eller att bara en elit jobbar. Historiskt har vi hittat nya jobb när vi automatiserat saker, men det vet vi ju inte om vi gör denna gång.

Chalmersska ingenjörsföreningen har delat ut Gustaf Dalénmedaljen för att hedra Nobelpristagaren och Chalmersingenjören med samma namn sedan 1950. Medaljen ska gå till en alumn för ”förtjänstfulla verksamheter, som bygger på Chalmers kompetensområden”. Den tilldelas Staffan Truvé senare under året.

Text: Erik Krång

Publicerad: må 08 jun 2020.