Fyra frågor till Björn Jonson

​Björn Jonson arrangerar den här veckan Nobelsymposiet ”Physics with Radioactive Beams”. Symposiet pågår hela veckan i Göteborg och samlar ett trettiotal världsledande forskare inom området exotiska atomkärnor. Björn Jonson är ordförande i Nobelkommittén för fysik, och professor emeritus i subatomär fysik på Chalmers.

Vad innebär det att anordna ett Nobelsymposium?
– Det speciella med ett Nobelsymposium, jämfört med andra möten och konferenser, är att man har en stor press på sig att vaska fram de absolut främsta forskarna i världen inom området.

 
Vad kommer symposiet att leda till?
– Det är en del av nobelarbetet, och vi har representanter från Nobelkommittén på plats. Det är också en möjlighet för representanter från detta fält inom fysiken att samlas, och under mycket trevliga former diskutera aktuell forskning.
 
 
Varför blev just du utvald att anordna det?
– Jag är sedan 2006 medlem av Nobelkommittén för fysik. I vårt arbete måste vi också fundera över områden av fysiken där det pågår intressant arbete. Kommittén föreslog att jag skulle sända in ett förslag till ett Nobelsymposium, och det resulterade i att jag fick möjlighet att organisera det.
 
Berätta kort om ett intressant forskningsresultat som du vill lyfta fram?
– Här finns det en hel del att säga, men jag vill framhålla den otroliga tekniska utvecklingen som sker inom denna del av fysiken. Vi kommer att få höra om nya planer för experiment vid Isolde i det schweiziska Cern-laboratoriet, och vid forskningsanläggningen Fair i tyska Darmstadt. Sedan tycker jag att det är speciellt intressant att man kan studera och karakterisera i stort sett obundna kvantsystem, och med den kunskapen kartlägga de skapelseprocesser som har lett till den värld som vi ser omkring oss.
 
Text: Johanna Wilde och Kate Larsson
 
 
 

Sidansvarig Publicerad: ti 12 jun 2012.