Forskare från Chalmers kan bli bäst i Sverige

Vem är bäst i Sverige på att presentera sin forskning? Igor Zoric, professor i fysik på Chalmers, är en av nio finalister i Forskar Grand Prix som avgörs tisdagen den 4 december i Stockholm. Den som gör den mest fängslande, inspirerande och pedagogiska presentationen av sin forskning på tre minuter vinner.
Forskar Grand Prix är en nationell tävling som anordnas för första gången 2012. Karin Adelsköld (Årets kvinnliga komiker 2011) är konferencier och en expertjury betygsätter tillsammans med publiken insatserna och avgör vem som är bäst.

– Det här är en tävling i det bästa sättet att presentera och kommunicera, inte i att vara den mest framgångsrika forskaren. Målet är att ge forskningskommunikation högre status och mer uppmärksamhet, men även att visa på bredden och styrkan i svensk forskning, säger Klas-Herman Lundgren, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet som samordnar tävlingen.

Regionala deltävlingar har tidigare i höst genomförts i Göteborg, Karlshamn, Karlstad, Lund, Malmö, Södertälje, Uppsala, Växjö och Örebro. Nu möter Igor Zoric, vinnare i Göteborg, segrarna från de andra regionerna i en nationell final den 4 december kl. 19:00 på Debaser Medis i centrala Stockholm. Finalen är öppen för allmänheten och har fri entré.

Igor Zoric kommer att berätta om hur man kan omvandla koldioxid och vatten till lätta kolväten (metanol, metan) och vätgas som kan användas direkt som bränslen. Målet är att ta tillvara solenergi, genom att fånga in ljuset och “krydda” det med små metalliska nanopartiklar.

Forskar Grand Prix anordnas av Vetenskap & Allmänhet med stöd av EU-kommissionen och i samarbete med de fyra forskningsråden FAS, Formas, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

– Som forskare är det viktigt att kunna presentera sin forskning, till exempel när man söker anslag. Därför är det glädjande att så många forskare via Forskar Grand Prix tagit denna uppgift på allvar och att formen rönt bred uppmärksamhet, säger Mille Millnert, generaldirektör för Vetenskapsrådet.

Juryn består av Anna-Lena Brundin, skådespelerska och komiker, Patrik Hadenius, chefredaktör för Forskning & Framsteg, och Göran Östlin, professor i astronomi vid Stockholms universitet.

Läs mer: Forskar-Grand prix

För mer information kontakta:
Igor Zoric, professor i fysik, Chalmers, 031- 772 33 71, igor.zoric@chalmers.se
Klas-Herman Lundgren, projektledare Vetenskap & Allmänhet, 070-380 78 56, herman(@)v-a.se
Anita Fors, projektledare på Chalmers, 031- 772 84 64, anita.fors@chalmers.se

Publicerad: on 28 nov 2012. Ändrad: to 06 dec 2012