Förklädeshjälpen tillverkar skyddsutrustning till vården

I en lokal på Johanneberg Science Park på Chalmers campus tillverkar volontärer skyddsförkläden till vården. På två veckor har över 2000 förkläden tillverkats.
– Vi ser att vårt initiativ verkligen gör nytta, säger Carl Strandby som är student på Chalmers.
Förklädeshjälpen startade 17 april efter att en grupp initiativtagare gick samman för att försöka hjälpa vården i coronakrisen, genom att producera annan skyddsutrustning än visir. De fick snabbt möjlighet att hålla till i en nyrenoverad lokal på Johanneberg Science Park och bara timmar efter att de hade fått tillgång till lokalen var produktionen av skyddsförkläden igång. En av initiativtagarna är Carl Strandby som läser Teknisk fysik på Chalmers.

– Många är oroliga och rädda när det känns osäkert och vi vill visa hur man kan vända den oron till något konkret där vi arbetar tillsammans för att hitta lösningar. Det finns också ett ansvar i ett sådant här läge, man kan inte bara förlita sig på att andra tar hand om allting utan du behöver själv fundera över hur just du kan hjälpa till, säger Carl Strandby.

Hjälper vårdcentraler, LSS- och äldreboenden

Redan första dagen producerades 100 förkläden och drygt två veckor senare har Förklädeshjälpen producerat över 2000 förkläden till vården. Förklädena går till vårdcentraler, LSS-boenden och äldreboenden som arbetar med coronasmittade patienter. Initiativet består av en kärngrupp på cirka 10 personer och utöver dem har ungefär 100 personer gjort minst ett pass på Förklädeshjälpen, och tre eller fyra nya personer tillkommer varje dag.

– Vi ser att vårt initiativ verkligen gör nytta. Vissa som kommer hit för att hämta förkläden till exempelvis äldreboenden säger att de inte har några förkläden alls, så det märks att initiativ som Förklädeshjälpen behövs, säger Carl Strandby.

Plastförkläden med "svetsade" sömmar

När volontärerna kommer till lokalen får de förbereda sig med handtvätt och desinficering. Själva tillverkningen består av att skära ut mönster från en plastrulle efter en mall. Mallarna har de fått av deras systerinitiativ i Stockholm. Därefter används värmepistoler och strykjärn för att smälta samman ärmarna i plasten, och sedan viks förklädet ihop och förpackas i lådor. De väntar alltid tre dagar innan de levererar de färdiga förklädena till vården, för att undvika smittspridning.

I en Facebook-grupp delar Förklädeshjälpen kontinuerligt information om initiativet och det är också där man anmäler sig till arbetspass. 

– Det finns fortfarande ett stort behov och vi kommer fortsätta producera förkläden så länge det finns en efterfrågan, säger Carl Strandby. 

Text: Sophia Kristensson


Sidansvarig Publicerad: to 07 maj 2020.