Följ med till lerans paradis – Göteborg

​Professor Minna Karstunen fastnade för lera redan som barn – och den förde henne slutligen till Chalmers. Vid årets William Chalmersföreläsning berättar hon om hur den rörliga Göteborgsleran kan bli en stadig grund för framtiden.
Minna Karstunen, professor i geoteknik vid institutionen för arkitektur och samhällsbyggnad, är anlitad som oberoende expert vid arbetet med Västlänken, och leder forskargruppen Geoteknik på Chalmers.

Hon skrattar lite när hon berättar om första minnet av sin fascination för lera.
– Redan som liten var jag väldigt förtjust i materialet, av att forma det. Jag smet iväg till ett fält och gjorde björnar i lera. När jag kom hem täckt av smuts blev min mamma väldigt arg och fick spola av mig med trädgårdsslangen…
Leran sköljdes av från kläderna, men intresset för materialet har levt vidare. Efter studier i geoteknik, och nästan 20 år som doktorand i Swansea, Wales, och professor i Glasgow, Skottland var det än en gång leran som styrde hennes steg. Denna gång till Chalmers.
–  För forskning kring lera är Göteborg ett paradis. Här finns god tillgång på prover och ett jättebra labb, jag kan göra saker här som inte gick i Storbritannien, säger Minna Karstunen.

Föreläsning om tunnlar i kvicklera och Götatunneln
Minna Karstunen håller som bäst på att sätta ihop sin William Chalmersföreläsning, men en del av innehållet kan hon redan avslöja.
– Jag vet att jag kommer att prata om vad kvicklera och sensitiv lera är – och ge ett exempel på hur bra vi kan göra saker om vi använder vår bästa kunskap inom modellering av lösa leror: Götatunneln, som är en av de senaste djupa schaktningarna i Göteborg. 
– Den stora utmaningen med djupa schakt är att man kan modellera hur det kommer att bli innan hur man ska gräva, men oundvikligen kommer det att ske förändringar under själva byggarbetet – det kan alltid dyka upp rester av holländska bosättningar. En bra sak med Sverige är emellertid att det i alla fall inte dyker upp så många gamla bomber som i Tyskland och Storbritannien…

Expert för Västlänken
Minna Karstunen är också oberoende geoteknisk expert vid bygget av Västlänken. 
– Min roll är att se till att Västlänken levereras på ett tekniskt sunt sätt. Det är inga problem att bygga den så länge man har goda förutsägelser och planer för vad man ska göra om man stöter på förutsedda och även oförutsedda problem.
Vad är det då för speciellt med Göteborgsleran, denna omtvistade jord som vissa hävdar är omöjlig att bygga sig igenom?
– Först och främst finns det väldigt mycket lera. Den är lös och på sina ställen också en potentiell naturfara. Det är inget material att leka med, och vi förstår ännu inte fullt ut varför den beter sig som den gör. 
– Göteborgsleran är speciell, men inte så speciell. I Mexiko City har man mycket lösare lera och där har man kunnat bygga en tunnelbana. Oslo, Helsingfors och Sankt Petersburg har också liknande förhållanden som här, så Göteborg är inte extremt.

Minna Karstunen ser mycket fram emot att hålla en William Chalmers-föreläsning.
– Det är en ära, och inget man säger nej till. Det jag ska prata om är viktigt för oss alla – allt vi gör behöver vara förankrat på marken.

Tisdagen den 5 november berättade Minna Karstunen om sin forskning i egenskap av 2019 års William Chalmers-föreläsare! 

Text: Erik Krång
Foto: Johan Bodell

Minna Karstunen…
… är professor vid avdelningen för geologi och geoteknik vid institutionen för arkitektur och samhällsbyggnad, och leder forskargruppen Geoteknik. Fokus för hennes forskning är det komplexa hastighetsberoendet för lösa lerors spänning-töjningsrespons. Hon har tidigare arbetat som lektor vid University of Glasgow och i slutändan som professor vid University of Strathclyde.

Sidansvarig Publicerad: to 07 nov 2019.