Sång och spel på vårens examensceremoni

​I livet tar vi många svårfattade beslut. Beslut som kan komma att påverka hela vår framtid. Ett beslut som chalmerister tar är att investera tre, fyra eller kanske fem år av sina liv i kunskapens tecken. Det kan till en början ses som en brant uppförsbacke, men med tiden inser man att den som lägger ned kraft, möda och tid, slutligen får sin välförtjänta belöning. Detta var något som de nyutexaminerade studenterna vid Chalmers tekniska högskola fick erfara under examensceremonin lördagen den 11 mars 2017.
​De tomma sätena lyste med sin frånvaro när de 98 examinanderna och deras anhöriga intog kårhusets största sal, RunAn. De fick inledningsvis njuta till tonerna av Chalmershymnen, som i vanlig ordning innefattade säckpipornas speciella stämma. William Chalmers far härstammade nämligen från Skottland, säckpipornas bevingade land. Ceremonins första talare, professor Stefan Bengtsson, tillika Chalmers rektor, välkomnade de högtidligt klädda gästerna, varav många traditionsenligt bar sina mössor på huvudet eller axeln.

En hållbar framtid är vår 

Stefan Bengtsson berättade om hur Chalmers är i framkant i den så kallade Bolongastrukturen, på så vis att de två sista åren på de femåriga utbildningarna läses integrerat med internationella masterprogram och således ger studenterna möjligheten att arbeta som på ett stort globaliserat företag. Detta innefattar en multikulturell miljö och chansen att få bruka sin engelska.
– Vid Chalmers arbetar vi med vår vision, "Chalmers för en hållbar framtid", som ska genomsyra all vår verksamhet och vi vet att Chalmers står inför stora utmaningar som kräver nya innovativa lösningar, sade Stefan Bengtsson. Chansen att det blir några av dagens 98 examinander som lägger grunden för en handfull av dessa kan antas vara stor.
 
Det sägs att EU saknar ungefär 600 000 ingenjörer i dagsläget, men dagen till ära minskades denna siffra en aning i alla fall.
– Glöm inte att ni fortsätter vara chalmerister även efter er studietid. Det är ni som är framtiden, avslutade Stefan Bengtsson sitt tal med.

En chalmerist i ett nötskal

Det finns många fenomen som studenter känner väl till. Ett av dessa är termen “prokrastinera”, som betyder “uppskjutarbeteende”. Mats Ander, väg- och vattenbyggare som numera arbetar på Chalmers, satte under sin studietid på 1980-talet toner till sitt beteende och skrev en låt vars refräng inleds med “skjuter jag upp nått, så skjuter jag upp till imorgon”. Det märktes att igenkänningsfaktorn var hög, ty ett ljudligt skrattsorl ljöd genom lokalen när Ander uppträdde med sin låt. Även en visa om en blommig soffa bjöds det på.

Chalmers utveckling

Vicerektor Maria Knutson Wedel, tillika biträdande professor i konstruktionsmaterial och tidigare fysikstudent, berättade i korta drag om Chalmers utveckling. Till en början, 1829, var kravet för att läsa på Chalmers att studenterna skulle kunna läsa och skriva. Knutson Wedel menar att detta gäller även idag, men ytterligare krav har tillkommit. Dessutom har studietiden förlängts med åren och om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer nästa generation behöva läsa tio år på Chalmers, skämtar hon till det med. Hon är ju trots allt fysiker och kan därför det här med att räkna.

En gång chalmerist, alltid chalmerist

Efter att examinanderna fått mottaga sina välförtjänta diplom av Stefan Bengtsson och en representant från respektive utbildning, samt publiken fått lyssna till Chalmers sångkör, var det kårordförande Carl von Rosen Johanssons tur att hålla sitt tal. Talet innehöll bland annat den klassiska frasen “en gång chalmerist, alltid chalmerist”. Von Rosen Johansson önskade de nyutexaminerade stort lycka till, innan det var dags för en tidigare student att berätta vad som nu väntade examinanderna. Ismael Ayala från Mexiko tog examen för två år sedan och arbetar idag som Mechanical Integration Engineer på Volvo. Ayala menar att man måste förstå att det tar tid att bli erfaren. “Take time to be new”, säger han. Försök inte skynda på processen.
 
Examensceremonin avslutades med finsång från Veragycklarna samt en hyllningssång till William Chalmers, framförd av Lisa Stenberg och ackompanjerad av Ivar Josefsson på piano. Senare på kvällen bjöds det på middag i kårrestaurangen för examinander och gäster.
 
Text och foto: Daniel Ahlqvist
 

Publicerad: on 15 mar 2017.