Publicerad: ti 30 okt 2012.

Eva Nygren är Årets Ruter Dam

Chalmeristen Eva Nygren (A79) har utnämnts till 2012 års Ruter Dam. Det är en hedersutmärkelse som går till den kvinna som befordrats till den mest inflytelserika chefsposten inom svenskt näringsliv det senaste året.

Hon tog emot sin utmärkelse av Kronprinsessan Victoria i samband med en ceremoni på konserthuset Musikaliska i Stockholm den 24 oktober. Närvarade gjorde även bland andra näringsminister Annie Lööf, Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten, Google Sveriges vd Stina Honkamaa och förre Volvochefen Leif Johansson (M77).

Eva Nygren är född i Umeå 1955 och chalmersutbildad arkitekt. Genom åren har hon haft ledande positioner på bland annat Sweco. Sedan i våras är hon vd och koncernchef för den tekniska konsultfirman Rejlers.

  Det känns väldigt roligt, både för mig personligen och för Rejlers som företag. Jag tror att det är viktigt med tydliga förebilder för att få fler kvinnor att vilja ta ledande positioner. Här fyller Ruter Dam en viktig roll genom att lyfta och synliggöra kvinnor på tunga poster inom näringslivet, säger Eva Nygren i ett pressmeddelande från Rejlers AB.

Handlar om att våga
På karriärsajten Shortcut.nu berättar Eva Nygren att hon utbildade sig till arkitekt utan en tanke på att bli ledare.
– Men jag har sagt ja till det jag har blivit erbjuden och varit för nyfiken för att inte våga göra saker, säger hon.
Eva Nygren menar att det handlar just om att våga.
  När en kvinna blir tillfrågad och erbjuden då innebär det att den frågan har vänts in och ut på 10 000 gånger. Den som frågar är väldigt säker på att du är ett bra val och då ska man ta chansen och tacka ja, säger hon.

Kompetensen viktigast
I en intervju på Ruter Dams hemsida säger Eva Nygren apropå kvinnliga ledare:
  Jag tycker att det är för stor fixering vid kvinnor i styrelser. Du måste börja med kvinnor i ledande befattningar. Jag har just rekryterat en kvinna till ledningsgruppen, en kommunikationsdirektör. Vi kommer fortsätta rekrytera kvinnor, men det viktigaste är kompetensen och att det blir en bra mix av kvinnor och män. Ytterst handlar det om att leverera resultat. Och vi har tuffa mål framöver – ska fördubbla antalet anställda och omsättningen till år 2015. Med lönsamhet.

Enhälligt val
25-årsjubilerande Ruter Dam är i grunden ett chefsutvecklings- och mentorprogram med mål att fler kvinnor ska bli chefer på hög nivå i stora företag. Sedan 1990 delas utmärkelsen Årets Ruter Dam ut till den kvinna i Sverige som befordrats under året och har det största ansvaret i form av antalet medarbetare, omsättning och totalansvar.
 Eva Nygren har gjort en imponerande karriär från arkitekt till vd och koncernchef för ett börsnoterat företag. Eva har ett stort operativt ansvar. Hon var juryns enhälliga val, säger Gunilla Arhén, vd och grundare av Ruter Dam, i ett pressmeddelande. 

Text: Michael Nystås
Foto: Karina Ljungdal och Magnus Länje

Läs Shortcuts intervju med Eva Nygren >>>
shortcut.nu/artiklar/2941/Arets-Ruter-rookie-Inga-tankar-pa-att-bli-chef

Läs hela intervjun med Eva Nygren på Ruter Dams hemsida >>>
www.ruterdam.com/arets-ruter-dam-2012---eva-nygren-koncer__6040

Läs hela pressmeddelandet från Rejlers >>>
rejlers.se/Index.aspx?PageID=1118&NewsID=600438&CurrentPageIndex=0

Läs intervju med Eva Nygren på Ingenjörskarriär.se >>>
www.ingenjorskarriar.se/ledarskap/article3570345.ece

Läs tidigare inlägg i Chalmeristbloggen om Eva Nygren >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2012/01/13/eva-nygren-blir-ny-vd-pa-rejlers

Publicerad: ti 30 okt 2012.