Publicerad: ti 24 apr 2012. Ändrad: ti 08 maj 2012

Erik brinner för en bättre värld

Han brinner för en bättre värld och har ständigt nya projekt på gång. 23 år gammal är teknologen Erik Wallnér redan ett hett ansikte. "Chalmers är perfekt om man vill jobba för en hållbar framtid", säger han.

Ordförande i studentföreningen Chalmers Students for Sustainability (CSS), drivande i uppmärksammade projekt som Cykelsamba och Den reflekterande ingenjören, och deltagare i panelsamtal med FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan och andra tungviktare.

Listan blir lång om man ska räkna upp Erik Wallnérs alla engagemang. Och han är på väg att bli en viktig företrädare för Chalmers när det handlar om ungas syn på hållbar utveckling, även om han inte tänkt på det själv på det sättet.

Hans egen inställning är ödmjuk. Erik förklarar att han inte skulle ha kunnat uppnå nånting utan den plattform som CSS och vännerna där ger honom:

– Jag tror aldrig jag varit med i en mer stimulerande och kreativ miljö än CSS. Det är genom CSS jag har gjort de flesta projekt. Jag vill inte ta åt mig äran själv, säger han. 2011 hedrades Erik Wallnér med utmärkelsen Årets teknolog, som delas ut av Tekniska Samfundet. I motiveringen lyftes hans engagemang för en hållbar utveckling fram.

– Det var ett jätteroligt erkännande. Samtidigt  hade det jag gjort inte varit möjligt utan alla andra i CSS. Vi har genomfört projekten tillsammans.

Drog igång Den reflekterande ingenjören
Som ordförande i föreningen var Erik Wallnér med om att dra igång den uppmärksammade föreläsningsserien Den reflekterande ingenjören på Chalmers i samarbete med Ingenjörer utan gränser förra året. Från början fanns den enbart på KTH i Stockholm, men sedan 2011 alltså även på Chalmers. Och i år utökas den till fler:

– Vi tog initiativet till att Den reflekterande ingenjören skulle bli ett nationellt projekt mellan Chalmers, KTH, Lunds Tekniska Högskola och Linköpings universitet. Det sänder tydliga signaler till våra skolor, men även till arbetsgivarna om vad teknologer sysslar med nuförtiden.

I år finns föreläsningsserien därmed på fyra svenska lärosäten. Och utvecklingen har gått snabbt – Lund fick sin organisation på plats så sent som i vintras och har redan fått ett hundratal teknologer att engagera sig.

– Det är väldigt uppmuntrande att veta att det här pågår på alla fyra högskolorna samtidigt, säger Erik.

Mikael Mangold avslutar i maj
För Chalmers del startade årets omgång av Den reflekterande ingenjören den 29 mars med Marcus Hansson, energi- och miljöexpert på USA:s Sverigeambassad. Den imponerande talarlistan innehåller namn som chalmersprofessorn Christel Cederberg och Göran Carstedt, ordförande för Det Naturliga Steget International.Härnäst följer Petra Wadström, uppfinnare, vd och grundare av Solvatten (25/4), diplomaten Bo Kjellén (3/5), Schenkers vd Ingvar Nilsson och chalmersdoktoranden Mikael Mangold (10/5).

– Det är bredden som gör den här serien så bra – vi har till exempel personer från FN, företagsledare och forskare. Det känns bra att få avsluta med en person som precis har pluggat på Chalmers och nu gör jätteviktiga saker med Läkare utan gränser, kommenterar Erik Wallnér.

Han nämner också Petra Wadström som ett spännande namn.

– Hon har uppfunnit en grej som renar vatten med hjälp av solen. Det är en låda som man ställer ut där solen skiner. Efter några timmar har man tio liter rent vatten. För Petra har vattenfrågan verkligen varit en drivkraft till att komma på en uppfinning som på vissa ställen faktiskt löser det här problemet.

Rent praktiskt har lärosätena samarbetat och tipsat varandra om olika föreläsare. Chalmers sänder till exempel vicerektor John Holmberg till Lunds upplaga av Den reflekterande ingenjören.
Intresset för föreläsningsserien är stort. Varje föreläsning lockar mellan 100 och 150 åhörare.

"Jag behövde nåt rejält att bita i"
Erik Wallnér är född och uppvuxen i Västerås med mamma, pappa och två bröder. Han är äldst i syskonskaran. Till Göteborg kom han för några år sen för att plugga filosofi och retorik på universitetet. Men han hoppade av efter en termin och började på civilingenjörsprogrammet i väg- och vattenbyggnad på Chalmers i stället:

– Jag kände att jag behövde nåt rejält att bita i, och då kändes Chalmers perfekt. Jag har alltid tyckt att naturvetenskap är väldigt spännande och ger stora möjligheter. Chalmers var det självklara valet.

Hur är det att plugga här annars?

– Det är väldigt kul med studierna och allt som händer runtomkring. På Chalmers tar folk hand om varann och det är lätt att få nya kompisar, knyta nya kontakter och träffa nya, konstiga, spännande och intressanta personer att göra roliga grejer med, säger Erik med ett stort leende.

Hur blev du intresserad av miljöfrågorna?

– Mitt intresse har nog kommit smygandes. Jag har sen länge tyckt om att prata om vad som är rätt och fel - på filosofikurserna var det väldigt många diskussioner om det, hur man blir lycklig och såna frågor. Och när det kokar ner så är ju även miljöfrågorna något som handlar om rätt och fel. Vi har inga alternativ helt enkelt. Sen är det stora utmaningar som får en att vakna upp inspirerad på morgonen.

Har du några hjärtefrågor du brinner för?

– Just nu tycker jag det är väldigt roligt att utforska skärningsområdet mellan teknik, etik och hållbar utveckling, och hur ingenjörer kan jobba mer proaktivt med frågorna. Det är det jag är mest intresserad av nu. Som ingenjör får man en grym utbildning och alla nödvändiga kunskaper för att kunna driva frågorna hårdare. Vi behöver få mer självförtroende inom ingenjörsyrket.

Mötet med Kofi Annan ett minne för livet
En av höjdpunkterna för Erik Wallnér under det senaste året var mötet med FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan i december. Tillsammans med chalmeristerna Filip Odino och Emilia Liljeström, ordförande för Chalmers Studentkår, träffade han Kofi Annan för ett samtal om hållbar utveckling.

– Det var väldigt speciellt och ett minne för livet. Han var otroligt jordnära, väldigt snäll och hade mycket humor. Det var nästan som en religiös upplevelse att få träffa honom. Egentligen var det som att träffa vilken snäll farbror som helst, men han hade otroligt mycket visdom, och kunde berätta anekdoter om precis allt.

Är det nåt särskilt som du har lagt på minnet från ert möte?

– Framför allt hur han tyckte att skolan skulle förse oss med nödvändiga kunskaper, inte bara för att vi ska kunna tävla globalt om marknaden, utan även för att kunna tänka globalt ur ett solidariskt perspektiv. Han uppmuntrade oss att börja prata om det på skolan - då lyssnar lärarna och till slut sker en förändring utifrån vad studenterna har för intressen. Det kan bli ytterligare en drivkraft för vilken utbildning vi får. Det tycker jag var väldigt roligt att höra, säger Erik.

Tog cykeln från Malmö till Stockholm
Ett annat uppmärksammat CSS-projekt förra året var Cykelsamba. Det gick ut på att cykla från Malmö till Stockholm. Totalt deltog ett 40-tal personer, varav drygt hälften var chalmerister. Resten var allt från gymnasieelever till läkare och studenter från andra högskolor och universitet.

– Längs vägen arrangerade vi olika aktiviteter. Det kunde vara allt från workshoppar till musikshower. Själva idén gick ut på att vi längs vägen skulle lära varandra om varför vi tycker vissa saker bör förändras och hur det kan ske. Vi ville också nå ut till media och makthavare, och hade många möten med politiker. Miljöpartisten Gustav Fridolin mötte upp oss när vi gick i mål på Sergels torg, berättar Erik.

Delar ut begagnade cyklar på Chalmers 15 maj
Vartannat år är CSS med och arrangerar en stor studentkonferens inom nätverket World Student Community for Sustainable Development (WSC-SD). I november är det dags igen, och planeringen pågår för Student Summit for Sustainability som den här gången äger rum i Kenyas huvudstad Nairobi.

– I höst ska vi även ha en konferens om miljonprogrammen tillsammans med en tankesmedja i Stockholm. Vi skulle även vilja bjuda hit politiker för att diskutera hur Sverige kan jobba hårdare för hållbar utveckling. Vi tror att det kan bli ett bra utbyte, både att vi kan få ta del av vad politikerna tycker och tänker om Sverige, och att de får höra vilka idéer ingenjörer och naturvetare tror är bra att satsa på. Samarbete mellan ingenjörer och politiker borde uppmuntras. Det kanske också kan få fler teknologer att bli intresserade av politik.
Den 15 maj planerar CSS att återupprepa förra årets succé med att dela ut ett hundratal begagnade cyklar på Chalmers.

Förbereder sig för panelsamtal
Men nu närmast förbereder sig Erik Wallnér för att diskutera 40 års miljö- och utvecklingsarbete inom ramen för jubileumskonferensen Stockholm +40. Det är Göteborgs miljövetenskapliga centrum (GMV) som arrangerar två panelsamtal på Chalmers med representanter från 1972, 1982, 1992, 2002 och 2012.
Erik deltar den 26 april tillsammans med Emin Tengström, Margareta Wedborg, Greg Morrison och Cecilia Solér.

– Alla som ska vara med har redan träffats en gång, och jag har fått läsa en debattartikel som forskare på Chalmers och Göteborgs universitet skrev 1972. Det var ett upprop att ta tag i miljöfrågorna. Det var väldigt kul och intressant att få höra vad som har hänt sen dess. Jag ska framför allt prata om vad som händer på Chalmers just nu, och hur jag upplever frågorna som student. Det ska bli roligt!

Hur hinner du med allting
?
– Om man tycker att nånting är väldigt kul och inspirerande  är det ganska lätt att ta sig tid med det.

Känner högskolans stöd
Erik har hela tiden känt högskolans uppmuntran i ryggen, och det sporrar honom och de andra i CSS att jobba vidare. Hållbar utveckling är så mycket och Erik betonar hur viktigt det är att studenterna känner sig delaktiga i det arbetet.

– Om vi studenter känner att det här är våra frågor tror jag att det kommer att betyda mycket. Studenterna kommer att kunna gå in och leda förändringsprocesser både på Chalmers och ute på företagen. I CSS har vi hela tiden känt att högskolan och ledningen stått bakom oss. Ju fler som känner så, desto bättre kommer det att bli.

Gillar fotboll, litteratur och film
Studierna och det ideella engagemanget på Chalmers tar förstås det mesta av Eriks tid i anspråk. Men när han inte ägnar sig åt att försöka rädda världen, tycker han mycket om fotboll, litteratur och film.

– Just nu försöker jag komma in i Mark Twains "Life on the Mississippi". Jag har precis läst Haruki Murakamis trilogi "1Q84". Den är lite sämre än hans tidigare böcker, så jag blev lite besviken.


Senast sedda film?

– Dokumentären "Big boys gone bananas" - en väldigt viktig och bra film. Man blir både skrämd av den och samtidigt stolt över Sverige.

Erik spelar i fotbollslaget Pushers BK i division 6, och följer italienska proffsligan där favoriterna är Bologna och Zlatan Ibrahimovics Milan. Även Kofi Annan är omvittnat fotbollsintresserad, och Erik fick chansen att prata lite bollspel med den förre generalsekreteraren.

– Han berättade vad han tyckte när Ghana blev utslagna av Uruguay i VM 2010 på ett orättvist sätt. Kofi tyckte att man skulle ändra reglerna.

Vad har du för framtidsplaner?

– Det är alltid lika svårt att svara på. Jag kanske jobbar med hållbar utveckling inom FN... eller inom nåt spännande energiföretag... eller hur städer kan bli mer energieffektiva. Nyss satt vi på lunchen och pratade om hur man gör biogas i syrefria miljöer, och vilka bakterier som är bra. Det är också jätteintressant. Sen jag började på Chalmers har jag sett nya spännande saker nästan varje dag. Det finns många olika jobb jag kan tänka mig. Det gäller bara att hålla ögonen öppna, säger Erik.

Text: Michael Nystås
Foto: Jan-Olof Yxell. Bilderna från mötet med Kofi Annan är hämtade ur filmen, som producerats av Medieteknik vid Göteborgs universitet.

Läs mer om Chalmers Students for Sustainability (CSS) >>>
css.chs.chalmers.se

Läs mer om Den reflekterande ingenjören >>>
www.denreflekterandeingenjoren.se

Läs mer om panelsamtalen på Chalmers >>>
www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Unikt-tillfalle-att-traffa-fem-generationer.aspx

Läs tidigare artikel om Cykelsamba >>>
www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Studenter-cyklar-f%C3%B6r-b%C3%A4ttre-tider.aspx

Läs mer om Ingenjörer utan gränser >>>
ingenjorerutangranser.se

Läs intervju med Erik Wallnér i tidningen Ingenjören >>>
www.ingenjoren.se/2012/03/det-ar-otroligt-viktiga-fragor

Se hela samtalet med Kofi Annan från Hållbarhetsdagen 2011 >>>
www.chalmers.se/sv/utbildning/filmer/Sidor/Chalmersstudenter-i-samtal-med-Kofi-Annan.aspx

Publicerad: ti 24 apr 2012. Ändrad: ti 08 maj 2012