Entreprenörstudenter till final

Varje år sedan 1994 arrangeras Tournament in Management and Engineering Skills (Times) – en europeisk tävling för studenter som går ut på att i lag lösa olika case. Laget från Chalmers entreprenörskola har under tävlingens gång tittat på hur en kinesisk Google-konkurrent ska hantera tillväxt och hur hotellbranschen fördelaktigt kan använda sociala medier. Så framgångsrikt att de nu har nått fram till finalen i München i slutet av april.

Tournament in Management and Engineering Skills (Times) är en case-tävling för studenter som pluggar Industriell ekonomi. Den anordnas varje år av föreningen European Students of Industrial Engineering and Management (Estiem) och är den största europeiska tävlingen i sitt slag med cirka 250 deltagande lag. Tävlingen består av tre ronder där det först arrangeras lokala uttagningar i drygt 70 olika städer runt om i Europa. Dessa följs av sju semifinaler och vinnarna går vidare till finalen i april i München. Vinnande lag får, förutom fina priser av tävlingens sponsorer, även utmärkelsen "IEM Students of the Year".

Efter ett par dagars hårt arbete stod Chalmers lag som segrare i semifinalen i Kaiserslautern i Tyskland och blev därmed klara för final. Laget består av Alexander Leppänen, Nigel Wong, Oscar Petersson och Fredrik Jern som alla läser masterprogrammet Entrepreneurship and Business Design vid Chalmers entreprenörsskola.

Fokus på att förstå problemen
I den första ronden löste laget ett case. I semifinalen tog de sig igenom två case under två dagar och nu i finalen höjs ribban ytterligare då laget ska beta av hela tre olika case innan vinnarna utses.

– Man har mellan tre och fyra timmar på sig från man får materialet tills caset ska vara löst, därefter är det presentation inför en jury som får ställa frågor. Juryn består av representanter ifrån både företagsliv och akademi. När vi har presenterat har det suttit personer ifrån till exempel McKinsey, Accenture och Deutsche Bahn i juryn, berättar Alexander.

Casen skiljer sig mycket åt och en stor del av arbetsinsatsen under tävlingen har gått åt till att förstå själva problemet för att sedan kunna börja arbeta på lösningen.

– Vår framgång hittills i Times beror som sagt till stor del på vår problemlösningsförmåga och starka presentationsteknik, men framförallt; vårt gedigna lagarbete! Allt detta har vi utvecklat under vår tid vid Chalmers entreprenörskola, säger Nigel.

Nu väntar en spännande final i München och laget har förberett sig noga genom utvärdering av tidigare case-arbete och genomgång av vem som ska göra vad och i vilken ordning.

Chalmers entreprenörskola bedriver internationellt uppmärksammad utbildning och forskning inom innovation och entreprenörskap. I år fyller Chalmers entreprenörskola 15 år och har vuxit till ett etablerat masterprogram som varje år tar in 50 nya studenter.

Läs en längre version: Entreprenörstudenter till final i Europas största case-tävling

Den här nyheten kommer från institutionen för teknikens ekonomi och organisation

Text: Annica Eijlinder
Bild: privat