Chalmers ger Nordens bästa start på karriären

​Att utbilda sig på Chalmers är en riktigt god investering i sin framtida karriär. Det visar bland annat QS Graduate Employability Rankings 2017, som rankar Chalmers högst i Norden.
​Kommer jag att få ett bra jobb? Vilka arbetsgivare får jag kontakt med genom det universitet jag väljer? Kan jag göra internationell karriär?

Frågor som de här väger tungt när man väljer att studera på universitet. I praktiken kokar de ner till en faktor: Anställningsbarhet.

När QS utvärderar hur pass anställningsbara studenter från olika universitet är hamnar Chalmers högst i Norden. QS Graduate Employability Rankings följer fem faktorer, och rankar Chalmers på plats 67 i världen totalt sett.

• Chalmers är starkast i Norden och sjua i Europa när det gäller hur många arbetsgivare studenterna möter på campus. Alla sådana relationer bygger nätverk och kan leda till praktikplatser och projektmöjligheter. Det finns gott om sådana tillfällen varje år på Chalmers.
  • Den andra framgångsfaktorn är hur nära industrin samarbetar med Chalmers forskare och lärare. Chalmers når även här plats sju i Europa, och topp 20 globalt i QS rankning. Andra mätningar från bland annat Times Higher Education visar att Chalmers tillhör absoluta världstoppen inom sampublicering med industrin. Chalmers har täta relationer med aktörer i fler branscher än övriga universitet i toppen på samma listor, till exempel världsledande företag inom fordonsindustrin, Life Science, telekom och energindustrin.
  • Rykte är också viktigt. I QS employer reputation survey bland arbetsgivare hamnar Chalmers nästhögst i Norden. I svenska mätningar bland allmänheten har Chalmers varit Sveriges högst ansedda lärosäte sex år i rad. Många svenskar utgår från att en utbildning på Chalmers är bästa starten på en god karriär.
  • Över hälften av studenterna på Chalmers får sin första anställning innan examen, visar Chalmers egna undersökningar. Över 90 procent har ett relevant jobb inom ett halvår.
  • Vissa blir högpresterande och får toppjobb senare i karriären. Alumnen Jesper Brodin är vd för Ikea, Martin Lorentzon och Ludwig Strigeus tillhör Spotifys grundare och ägare. Martin Lundstedt är vd för Volvo Group. Det är några exempel. Andra gör en lysande forskarkarriär. Max Ortiz Catalan kom till Chalmers som masterstudent från Mexico och har nu presenterat världens första tankestyrda armprotes för bland annat Frankrikes president, Emmanuel Macron.

Allt detta kopplar till faktorer som vägs in i QS employability index.

Chalmers är också ett högintressant val inför en internationell karriär, som ett av Sveriges mest internationella lärosäten. Om man dessutom vill starta företag, eller stärka sin entreprenöriella förmåga, erbjuder Chalmers möjligheter som få andra universitet i världen.

Läs mer om att studera på Chalmers: Vi är Chalmers

Publicerad: to 21 dec 2017. Ändrad: on 17 jan 2018