Chalma Mater hett julklappstips

Nya sjunde bandet av Chalma Mater, det klassiska uppslagsverket om Chalmers historia, är ett säkert kort under granen för alla chalmersintresserade. Det släpptes tidigare i år och täcker åren 1997-2010.

I vimlet på släppkalaset syntes bland andra Bert-Inge Hogsved, de tre tidigare chalmersrektorerna Sven Olving, Anders Sjöberg och Jan-Eric Sundgren, tidigare redaktören för Chalmers magasin, konstnären Kerstin Törsäter, förre stiftelsedirektören Stig Ekman med hustrun Marie, kårens vd Peter Alehammar, dåvarande kårordförande Emilia Liljeström och hennes två närmaste företrädare Viktor Andersson och Jonas Otterheim.

Närvarade gjorde även den stolta redaktionen - Svante "Batman" Bergö, Andreas "Zorro" Nilsson och Lennart "Gurkan" Larsson (bilden ovan). De är redan igång med förberedelserna för band åtta.
- Vi vill särskilt tacka Jan-Olof Yxell, som bidragit med väldigt många bilder som gjort att vi kunnat ta steget upp till fyrfärgstryck, sa "Zorro" på släppkalaset.

Det nya bandet avtäcktes av Chalma Mater-stiftelsens ordförande Mats Hermansson (t v), som passade på att tacka alla medverkande.
- Boken skildrar Chalmers utveckling som teknisk högskola med en internationell utblick, och visar att Chalmers inte längre är ett lokalt universitet i Göteborg. Detta, mina damer och herrar, är en kioskvältare! sa Mats Hermansson till publikens jubel.

Chalmersska Ingenjörsföreningens dåvarande ordförande, Birger von Hall, höll ett fint tal där han bland annat lyfte fram samarbetet mellan CING, Studentkåren, Chalmers och teknologföreningen CS, som varit en förutsättning för att Chalma Mater kunnat produceras.
- Releaseparty är det finaste man kan ha. Mitt första var när min son var med och släppte en skiva med ett popband, avslöjade han.

Batman, Zorro och Gurkan underhöll även publiken med lite skön tradjazz, framförd på piano, tvättbräda, sopransax och tuba.
De närvarande fick bland annat avnjuta Scott Joplins "Maple Leaves Rag" och ledmotivet ur klassiska filmen "Blåsningen", som även var med i 1973 års chalmersspex, "Fredrik den Store".
- De hade ingen basist i spexet, så de frågade mig om jag inte kunde hoppa in på tuba istället, berättade Gurkan.

Text: Michael Nystås
Foto: Jan-Olof Yxell