Camp Vera ska väcka tjejers teknikintresse

​Nu växlar Chalmers upp för att locka fler tjejer till tekniska program. En webbtävling ska sålla ut hundra gymnasietjejer som vinner en plats på Camp Vera – en helg den 16–17 mars för att testa programmering och teknik. 
För att säkra en jämlik framtida kompetensförsörjning i ett samhälle där maskiner och robotar blir allt vanligare behövs att fler kvinnor väljer en teknisk bana. Därför bjuder Chalmers nu in hundra tjejer som läser tredje året på gymnasiet till en helg där de får kika närmare på områdena elektroteknik, datateknik, IT samt automation och mekatronik. 
– Syftet är naturligtvis att lyfta fram den teknik- och samhällsomvälvning som digitaliseringen möjliggör och den stora efterfrågan på kreativ ingenjörskompetens som blir resultatet av detta, säger Jörgen Blennow, utbildningsområdesledare för programmen elektro-, data- och informationsteknik, Edit.

Konceptet med en upplevelsehelg för tjejer är inspirerat av det norska universitetet NTNU:s välbeprövade satsning ”Teknologicamp” och nu hakar alltså Chalmers på. Tjejer som har läst matte 4, fysik 2 och kemi 1 på ett högskoleförberedande gymnasieprogram kan genom en webbtävling kvalificera sig som deltagare. Tävlingen går ut på att svara rätt på ett antal quizfrågor och därefter skriva en kort text om vilken app som man tycker saknas. De hundra som gör bäst ifrån sig i tävlingen vinner en plats på Camp Vera och allt är betalt – upplevelse, resa, mat, boende och fest. 
– Programmet för helgen är fortfarande preliminärt men tjejerna kommer att få prova på att löda ihop ett kretskort, programmera ett spel, programmera en robot och en hel del annat, berättar Jörgen Blennow.

Chalmers har också engagerat ett antal studentambassadörer som ska vägleda Camp Vera-deltagarna under helgen och målet är att ge dessa gymnasietjejer en tydlig försmak av livet på Chalmers och en bild av vilka möjligheter som kan ligga framför dem.
– Jag tror att det är jätteviktigt med kvinnliga förebilder, säger ambassadören Sofija Zdjelar som läser datateknik på Chalmers. 
Emma Dahlin från elektroteknik håller med.
– Ja, jag vet att det är lite tabu för tjejer att gilla teknik men jag tycker inte att det ska vara så! Det finns massor av tjejer som gillar teknik, säger hon.

Läs mer om Camp Vera på chalmers.se/campvera


Publicerad: må 28 jan 2019.