"Camp Vera fick mig att hamna rätt"

​För andra året i rad fick hundra tjejer från hela landet chansen att testa teknik och lära sig mer om vad det innebär att arbeta som ingenjör. En av förra årets deltagare var också tillbaka, men nu som Chalmersstudent.
​​​Under helgen 1–2 februari fick de hundra deltagarna som möttes vid Veras gräsmatta lära sig allt från att programmera en robot till att utveckla AI med radar.

En som var i en liknande sits förra året var Alice Nordkvist från Mariestad som var en av de första deltagarna i Camp Vera. Hon har nu påbörjat programmet Elektroteknik på Chalmers och var på plats för att inspirera andra.
– Förra året hade jag inte en aning om vad elektronik, data eller IT var. Det var bara en slump att jag sökte till Camp Vera och det var det som gjorde att jag hamnade rätt, säger hon.

Att hon själv fick testa på olika saker och ha längre samtal med studenter från Chalmers var direkt avgörande för att hon sökte sig hit.
– Jag hade varit inne på sjukvårdsspåret innan, men det kändes inte riktigt rätt. Sedan fick jag höra talas om Medicinteknik som lät hur spännande som helst. Jag hade testat att programmera lite tidigare och förstod att jag kunde kombinera detta med mitt intresse för att hjälpa andra. När jag lämnade Camp Vera var jag säker på att det var mitt program.

Nu när hon själv är student på Chalmers tycker hon också att utbildningen har motsvarat hennes förväntningar.
– Den enda skillnaden är att jag också har fått upp ögonen för mycket annat som man kan jobba med. Nu är jag inte helt hundra på att det blir Medicinteknik. Det är så annorlunda att gå på Chalmers jämfört med vad jag är van vid sedan tidigare. Skolan känns som hemma och gemenskapen är så stark.

För att få en plats i Camp Vera i år skulle man spåna fram en idé till en app som man sedan skulle designa i en workshop. Det var på den som Sandra Grimheden från Kristianstad och Sandra Nilsson från Falköping lärde känna varandra.
– Min bror går Elektroteknik på Chalmers och peppade mig att söka hit, säger Maja Grimheden.
– Jag såg en annons om Camp Vera i sociala medier och tänkte att jag skulle chansa och skicka iväg en ansökan, säger Sandra Nilsson.

I somras jobbade hon som personlig assistent för en familj som hade ett barn med diabetes och fick då en snilleblixt.
– Jag insåg att det saknas en bra diabetesapp för barn där man kan lägga in sina värden som sedan kan kopplas till ens mående. Appen ska kunna skicka ut påminnelser om att när man behöver äta eller när man är i behov av en sockerboost, säger Sandra.
– Den skulle kunna hjälpa både anhöriga och skolan att hålla koll, men även lära barnen att bli mer självständiga med sin diabetes, fyller Maja i.

Under helgen fick deltagarna också möjlighet att lyssna på berättelser från kvinnliga representanter från näringslivet som Spotify, ABB och Rise. En av dessa var Chalmersalumnen Malin Larking som läste Maskinteknik på Chalmers för över 20 år sedan.
– Från Chalmers fick jag inte bara med mig de tekniska och teoretiska bitarna. Via föreningslivet lärde jag mig också att samarbeta med andra, driva projekt och annat som jag har haft stor nytta av i arbetslivet.

Efter examen började hon på Volvokoncernen där hon har haft en mängd olika roller. Nu arbetar hon med att utveckla lastbilar för Volvo Group.
– Tar man klimatfrågan så är vi en del av problemet, men också en del av lösningen. Bussar och lastbilar kommer behövas i framtiden också. Det är en spännande industri att vara en del av och vi vill inspirera deltagarna här att inse det också.

Hon tycker att det behövs fler kvinnor i branschen för att öka mångfalden ytterligare.
– Även om det är på väg att ​bli mer jämställt så vet vi att det fortfarande finns tjejer som inte har någon koppling till ingenjörsyrket och väljer bort det. Därför tycker vi att det är ett bra initiativ att Chalmers har sådana här dagar.

Text: Vedrana Sivac
Foto: Johan Bodell

Visa ▼

Camp Vera

• Camp Vera riktar sig till tjejer som läser sista året på ett högskoleförberedande gymnasieprogram.
  • Med Camp Vera-projektet vill Chalmers få fler tjejer att intressera sig för tekniska ämnen och öka insikten om vilka karriärmöjligheter som öppnar sig med en utbildning inom automation, mekatronik, elektro-, data- eller informationsteknik.
  • Camp Vera har namn efter Sveriges första kvinnliga ingenjör Vera Sandberg. Hon antogs till kemistudier på Chalmers 1914 och var då den enda kvinnan bland 500 män.
Källa: Chalmers

Publicerad: to 05 mar 2020.