Bo Hedfors är Chalmers man i USA

Första stipendiet för amerikanska chalmerister är i hamn efter en intensiv telefonkampanj för US Friends of Chalmers
Och nu strör ordföranden, chalmeristen och entreprenören Bo Hedfors (E68), lovord över Karin Markides:
- Chalmers varumärke har ökat i värde i USA de senaste tio åren, och definitivt de senaste fem åren när hon varit med, säger han om Chalmers rektor och vd.

Bo Hedfors är född i Karlshamn i Blekinge 1944, och blir 68 år i mars. Han bor tillsammans med hustrun Anita i staden La Jolla utanför San Diego. Parets två vuxna barn Eva och Martin och de tre barnbarnen, alla flickor, bor i Stockholm.

Haft många ledande positioner
Genom åren har Bo Hedfors haft många ledande positioner inom företag som Motorola och Ericsson. De första fem åren efter sin chalmersexamen i elektroteknik 1968 var han verksam i Holland och Danmark.
- Jag kom hem till Sverige 1974 och var då med om att utveckla Ericssons stora AXE-system, som sen blev deras succé under 20-30 år.
1983 gick flyttlasset till Anaheim i Kalifornien där Bo Hedfors sjösatte ett joint venture mellan Ericsson och Honeywell, och blev dess vd med kontor tre kvarter från Disneyland.
Största delen av Bos karriär har vigts åt Ericsson. 1990 utnämndes han till teknisk direktör och 1994 blev han bolagets USA-chef.
- 1998 hade jag varit på Ericsson i 30 år och tänkte att jag skulle hinna med att göra något mer.
Bo handplockades då till uppdraget som vice vd på Motorola i Chicago där familjen bodde i fem år. I samband med den stora telekomkraschen 2002 bestämde sig Bo Hedfors för att växla ner och startade sitt eget företag Hedfone Consulting, som han drev fram till och med 2009. Bland uppdragsgivarna fanns Samsung och andra telekomjättar.
- Ofta gick det ut på att man skulle hjälpa till med kundkontakter eller göra review på olika strategier. Bolaget bestod bara av mig själv, och sen hade jag samlat experter runtomkring mig, som jag kopplade in när det behövdes, förklarar Bo.
För tre år sen avvecklade han Hedfone - men har alltjämt en fot stadigt placerad i branschen.
- Har man hållit på med telekom i hela sitt liv, kan man bara inte lämna. Nu har jag en del styrelseuppdrag i både privata och offentliga företag. Jag har också investerat i en del nystartade företag och hjälper unga entreprenörer att komma igång, bland annat ett bolag från Chalmers Innovation, säger han.
Ett par gånger i månaden är han i Silicon Valley där han har ett flertal uppdrag som rådgivare, konsult och styrelsemedlem. Bo är aktiv i styrelsen för telekomnätverket CommNexus, och har bjudit in representanter för Telia Sonera till en träff i San Diego i mars.
Han fortsätter att hålla koll på branschen, bland annat genom att alltid boka in den stora mobilmässan, Mobile World Congress, i Barcelona varje år.

Engagerad styrelseordförande för US Friends
Engagemanget som styrelseordförande i US Friends of Chalmers, ett uppdrag han haft allt sedan starten 2002, tar också mycket tid.
US Friends of Chalmers bildades med det uttalade syftet att stödja forskning, utveckling och samarbete med Chalmers genom att bedriva fundraising till olika projekt. De första åren beskriver Bo Hedfors som lite stapplande, men sedan några år tillbaka är verksamheten bättre organiserad genom ett internship-program där två chalmersstudenter får chansen till nyttig USA-praktik på ett företag där, samtidigt som de jobbar med utvecklingen av US Friends.
- Det programmet är bland det bästa vi har åstadkommit tillsammans med Chalmers. De som är här lägger ner mycket jobb på att stödja US Friends, samtidigt som de får jobba i riktiga företag och lära sig miljön i Silicon Valley.
2012 kan man alltså fira tioårsjubileum - och det gör man genom att lansera ett helt nytt stipendium för amerikanska medborgare som vill ta en masterexamen på Chalmers.
- Vi ville göra något som har strategisk betydelse för Chalmers, och kom fram till att högskolan måste ha stipendier för att kunna få lika många internationella studenter som tidigare, trots de nya studieavgifterna. Därför ville vi satsa på ett stipendium, berättar Bo Hedfors.
Under hösten genomfördes en fundraisingkampanj mot alumner bosatta i USA, för att samla in pengar till ett US Friends-stipendium för amerikanska medborgare. Stipendiet finansierar upp till 75 procent av studieavgiften och delas ut för första gången längre fram i vår.
- Målet är att vi ska fortsätta med stipendiet varje år. Det finns ungefär 700 alumner i USA och vi hoppas så klart på ett fortsatt intresse, säger Bo.

Lovordar rektor
Han lovordar Chalmers rektor Karin Markides insatser för US Friends of Chalmers och betonar hennes betydelse för organisationen:
- Att hon tog över som rektor har varit väldigt positivt för vår del. Dels har hon varit professor i USA och har ett stort intresse för landet, dels vet hon hur det fungerar och har mycket kontakter här. För oss har det varit väldigt inspirerande att ha henne i ledningen. Hon känner för det vi gör och ställer upp när vi har olika event.
Bo Hedfors tycker att Karin Markides har varit en stor tillgång för US Friends of Chalmers.
- Hon har verkligen medverkat till att sälja Chalmers väldigt bra, inte minst genom sina kontakter på Stanford och MIT. Chalmers varumärke har ökat i värde i USA de senaste tio åren, och definitivt de senaste fem åren när Karin varit med, säger han.

Har du några goda råd till våra nuvarande studenter?
- Man lär sig en massa fakta och analytiska grejer och att tänka rationellt på Chalmers. Men sen när man kommer ut i affärslivet visar det sig att det handlar om mycket mer än teknik. Det handlar också om social kompetens, och det är därför viktigt att engagera sig i något mer än bara studierna. Jag tror att dagens ungdomar gör det mer än vad vi gjorde. Chalmers kanske skulle ha någon kurs i social kompetens?
- Sen är möjligheterna många fler i dag. Studenterna på entreprenörsskolan kan förverkliga sina idéer innan de ens fyllt tjugo, säger Bo.

Text: Michael Nystås
Foto: Tellabs Inc

Läs en längre intervju med Bo Hedfors i Chalmers alumniblogg >>>
chalmersalumni.wordpress.com/2012/02/14/bo-hedfors-ar-chalmers-man-i-usa

Läs mer om US Friends of Chalmers >>>
usfriendsofchalmers.org

Sidansvarig Publicerad: on 15 feb 2012.