Blivande ingenjörer seglar för guld

Går det att kombinera högskolestudier med en elitsatsning inom idrott? Några som klarar den utmaningen är de fem chalmersstudenter som ska representera Sverige i seglingstävlingen Red Bull Youth America’s Cup 2017. Marcus Anjemark, Axel Munkby, Eddie Klemets, Marcus Höglander och Fritiof Hedström i Team Artemis Racing är på plats i Bermuda inför kvalseglingar på torsdag.

​Allt som allt består laget av åtta personer; sex ombord på båten och två reserver. De coachas av den olympiske guldmedaljören Fredrik Lööf som delar uppdraget med KSSS sportchef Björn Johansson. Båtarna i tävlingen är fysiskt krävande foilande katamaraner (AC45F).

Vilken är er största utmaning inför tävlingen?

– Största utmaningen är att hålla seglingen enkel och inte svåra till situationer. Båtarna går extremt fort när man får upp farten och gör man mycket manövrar riskerar man att tappa mycket distans, säger Axel.

– Vi är ett stort team som är på Bermuda och det består av mycket duktiga individer som under en tid nu försökt kombinera ihop och dra nytta av varandras kvalitéer. Kan vi få varandra att plocka fram dessa under racen och tävlingarna så kommer vi gå långt, lägger Marcus till.

Alla fem studerar ni på Chalmers, på olika program. Fyra av er tillhör dessutom Riksidrottsuniversitetet för att få stöd att pussla ihop träning med studier. Att studera på högskola och samtidigt elitsatsa på seglingen, hur fungerar det?

– Det är helt klart en utmaning och det kräver oerhört mycket planering och disciplin samtidigt som det absolut inte är en omöjlighet, säger Eddie.

– Det blir lite komplicerat när man exempelvis inte kan närvara på obligatoriska moment eller tentor. Men jag får mycket hjälp av studievägledare att pussla ihop terminerna och kurserna, och jag får ju samtidigt göra det jag älskar – att segla, tillägger Axel.

Laget togs ut under ett läger på Grötö utanför Göteborg, där 25 aspiranter slogs om de prestigefyllda platserna. En mix av seglare med teknisk kompetens och seglare med fysisk styrka efterfrågades. Tycker ni er ha haft nytta av chalmersstudierna i seglingen?

– Mina kurser om materialteknik har varit nyttiga för förståelse kring hur och vad man ska hålla koll på i form av utmattning och deformation i seglingsmaterialet, konstaterar Marcus.

– Ja, och jag tror jag att det går båda vägarna faktiskt: genom studierna får man ett nytt tankesätt och fler verktyg att analysera och tänka igenom seglingen med. Samtidigt har seglingen underlättat i studierna genom att jag har en bra praktisk förståelse för hur saker och ting fungerar, säger Eddie.

– Det jag har haft mest nytta av i seglingen är att ta ansvar och planera min tid. Mycket av det kommer från grupparbeten på Chalmers. Att jobba i seglingslag är ungefär som projektgrupper. Alla har olika erfarenheter och är experter inom olika områden. Vi jobbar sedan tillsammans för att på ett effektivt sätt nå ett mål, säger Axel.

Kvalen i Red Bull Youth America’s Cup 2017 hålls 12-16 juni, och finalerna 20-21 juni. Alla seglingarna äger rum i Bermuda.

Chalmersstudenterna i Team Artemis:
  • Marcus Anjemark, trim
    24 år, studerar år 1 på Maskinteknik