Danskompaniet Spinn ger föreställningen Imagine på Aha-festivalen 2017
​Årets Aha-festival bjuder på föreställningar, föreläsningar, workshops, utställningar och paneldiskussioner. Festivalen har nyfikenhet som röd tråd och hyllar både vetenskapen och konsten. Festivalen är gratis och välkomnar alla till kårhuset på Chalmers campus Johanneberg den 20–22 november. En av många höjdpunkter i programmet är föreställningen Imagine med danskompaniet Spinn.
​Foto: Per Ola Englund

Artificiell intelligens och autonomi på Aha-festivalen 2017

Kreativa maskiner, dansande robotar, artificiell intelligens och utforskande workshops. På Chalmers Aha-festival möts forskare, studenter, musiker och konstnärer för att hitta nya vägar i gränslandet mellan vetenskap och konst – tillsammans med publiken.

I år är festivalens tema autonomi och festivalen hålls i kårhuset på Chalmers campus Johanneberg den 20–22 november. Programmet bjuder på olika typer av föreställningar, föreläsningar, workshops, utställningar och paneldiskussioner. Festivalen har nyfikenhet som röd tråd och hyllar både vetenskapen och konsten. Allt vävs samman med frågeställningar om vår existens.
–  Det är nödvändigt att ha flera perspektiv och kompetenser för att kunna möta olika utmaningar i samhället. Aha-festivalen kombinerar olika inriktningar inom både vetenskap och konst och hjälper oss att utforska världen på nya sätt, i vår strävan mot ett hållbart samhälle, säger Peter Christensson, en av festivalens två projektledare.

Idén om en gränsöverskridande och internationell festival föddes under en poesikväll på Chalmers. Med inspiration från den konstnärliga forskningen på institutionen för arkitektur arrangerades den första Aha-festivalen 2014. I fjol anslöt institutionen för fysik och i år växer evenemanget ytterligare och bjuder på ett brett spektrum av Chalmersforskning och spännande aktiviteter.

–  Det kanske inte är så välkänt, men Chalmers vilar på en både vetenskaplig och konstnärlig grund. Aha-festivalen är ett sätt att visa det. All kreativitet har sin grund i nyfikenheten och de viktigaste frågorna är de som besökarna har med sig från festivalen, säger Michael Eriksson, projektledare på Aha-festivalen.

Text: Mia Halleröd Palmgren, mia.hallerodpalmgren@chalmers.se

Fem höjdpunkter på årets Aha-festival:

Opera, musikteknologi och dansande robotar i ett gränsöverskridande möte.
Bakom Opera Mecatronica står artisterna Åsa och Carl Unander-Scharin.
20 november 13:00-14:30

Kan maskiner tänka självständigt och vara kreativa?
Chalmersforskarna Mikael Kågebäck och Devdatt Dubhashi pratar om hur artificiell intelligens kommer att förändra våra liv.
21 november 9:00-10:00

Återvinn mig! Hur samspelar teknologi och konstruktion med våra kroppar?
Organdonation och ändrade naturlagar står i fokus när Chalmersdoktoranden och designern Pamela Lindgren håller workshop.
21 november, 12:00-14:00

Så får vi en hållbar samhällsutveckling med hjälp av tillit.
Hör den chilenske arkitekten Alejandro Aravena som i dagarna tar emot Göteborgspriset för hållbar utveckling.
21 november 18:00-20:00

Det internationella danskompaniet Spinn bjuder på dans med och utan funktionsvariationer.
I föreställningen Imagine  testar dansarna hur långt vi kan gå för att känna oss levande. Hur kan vi vara självständiga tillsammans? Vem får ta plats på scen och dela med sig av sin historia?
22 november 19:00-20:30

Se hela programmet på Aha-festivalens hemsida.

Snabbfakta:

Aha-festivalen på Chalmers pågår 20-22 november. Välkommen till campus Johanneberg, Chalmersplatsen 1, Göteborg. Festivalen är på andra våningen i Kårhuset.
Det är fri entré och alla är välkomna.

Presskontakter:
Peter Christensson, projektledare Aha-festivalen: 070 958 90 43, peter@chalmers.se
Michael Eriksson, projektledare, Aha-festivalen:  070 583 51 85, michael.eriksson@chalmers.se

Publicerad: ti 14 nov 2017. Ändrad: to 16 nov 2017