Arkitekter fixar poesikväll

Poesi på Chalmers? Går det ihop? Utan tvekan! Ett gäng lärare och forskare på Arkitektur bjuder in till poesikväll den 6 december - för femte gången. "Vi har en idé om att det poetiska språket lika väl som ett vetenskapligt, kan beskriva tillvaron, på ett annat sätt men likväl med stor precision", säger Peter Christensson.
Han är tekniklektor på Institutionen för arkitektur på Chalmers, och en av initiativtagarna till poesikvällarna. Vid sin sida har han professor Claes Caldenby, universitetslektor Wiktor Kowalski och Anna Sofia Wannerskog, projektassistent och forskare.
Vi vill lyfta fram poesin som ett sätt att uttrycka sig även som arkitekt - och vi vet också att flera av våra studenter skriver, säger Peter Christensson.
Ett färskt exempel är romanförfattaren Carolina Fredriksson, som förra året hyllades för sin debutroman "Flod" (Albert Bonniers Förlag), en bok som även nominerades till det prestigefyllda Augustpriset.

Dags igen 6 december
Efter ett års uppehåll är det dags för en ny poesikväll den 6 december. Kvällen gästas av poeterna Björner Torsson, Tatjana Novak och Jonas Örtemark.
Det är tre riktigt bra poeter - en som är poet och arkitekt, en som är rysk och poet och pianist, och en som är stor och poet, summerar Peter Christensson.

Debuterade 1964
Björner Torsson har skrivit tolv diktsamlingar, och debuterade 1964 med "Duvan i oljeregnet". Han är flerfaldigt prisbelönad, bland annat med Sveriges Radios Lyrikpris 2009, och är även verksam som arkitekt.

Jonas Örtemark debuterade 2006 med diktsamlingen "Miniatyrproduktioner", och utkom senast med "Darger reviderad", som han skrev tillsammans med Leif Holmstrand. Den sistnämnda är en sorts biografi om konstnären Henry Darger, och blev mycket uppmärksammad när den utkom förra året.

Tatjana Novak är en rysk poet och musiker, men håller ganska låg profil på nätet. Nu får publiken chansen att möta henne.

Lyssna eller delta själv
Poesikvällarna finansieras gemensamt av programmen Arkitektur och Arkitektur och teknik. Allmänheten är också välkommen, både att lyssna och att själv delta med uppläsning av egen eller andras poesi.
 Vi kallar kvällen "Vem som helst och riktiga poeter" för att vem som helst kan vara med, men också för att vi bjuder in etablerade poeter. Tidigare år har vi bland andra haft akademiledamoten Katarina Frostenson som gäster, berättar Peter Christensson.

Text: Michael Nystås

Information >>>
Vad? "Vem som helst och riktiga poeter" - poesikväll på Arkitektur
Var? Ljusgården, Chalmers Arkitektur, Sven Hultins gata 6, Göteborg
När? Torsdagen den 6 december 2012, kl 18

Vill du lyssna? Bara kom, ingen anmälan krävs.
Vill du medverka? Anmäl dig till Peter Christensson på peter@chalmers.se

Läs mer om Björner Torsson >>>
sv.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B6rner_Torsson

Läs mer om Jonas Örtemark >>>
sv.wikipedia.org/wiki/Jonas_%C3%96rtemark

Läs mer om poesikvällen >>>
www.chalmers.se/arch/SV/aktuellt/kalendarium/handelser/vem-som-helst-och

Publicerad: on 28 nov 2012.