Martin Wallin återvänder till Chalmers

​Efter sju år på schweiziska prestigeuniversitetet ETH Zürich återvänder nu innovationsforskaren Martin Wallin till Chalmers där han en gång disputerade. Företagsnära forskning och spännande samarbeten lockar honom tillbaka till Chalmers och Sverige.

Hej Martin! Vid årsskiftet börjar du arbeta vid Avdelningen för innovationsteknik och Center for Business Innovation (CBI). Vad kommer din forskning och undervisning att handla om?
– Jag kommer att fokusera på öppna och distribuerade former av innovation. Ofta pratar vi om ”open innovation” och menar då hur företag kan dra nytta av extern kompetens i sin innovationsverksamhet. Det kan till exempel handla om att involvera andra företag, universitet eller till och med enskilda individer. Mitt arbete kommer att handla om att utveckla teorier för och modeller av effektiva organisationsformer som stödjer open innovation. I linje med den ambition CBI har vill jag också att företag ska kunna använda den kunskap vi tar fram.

Vad ser du mest fram emot med nya jobbet?
– Det jag ser fram emot allra mest är att utveckla coola idéer ihop med mina nya kollegor. Min ambition är kanske inte lika hög som Steve Jobs som ville ”put a ding in the universe”, jag är glad om jag lyckas sätta en ”ding” på Chalmers. Jag tror vi kan göra väldigt spännande saker tillsammans!

Det är inte första gången du arbetar på Chalmers, berätta!
– Det stämmer, jag läste civilingenjörsutbildningen i Industriell ekonomi på Chalmers. Det var så kul att jag fortsatte med doktorandstudier av bara farten. Jag har alltid känt att det finns oerhört många kreativa, ambitiösa och roliga människor på Chalmers.

De senaste sju åren har du tillbringat på ETH Zürich, vad har du gjort där?
– Jag har haft förmånen att arbeta i en fantastisk grupp som bedrivit mycket stimulerande innovationsforskning. Bland annat har vi utvecklat en modell för att förklara vad som driver och motiverar mjukvaruutvecklare att bidra med sin tid och kompetens, ofta utan någon ersättning i form av pengar.

Vad är det som lockar dig till Chalmers?
– En sak som lockar mig är möjligheten till företagsnära forskning. Sverige är ett fantastiskt land för en empirisk innovationsforskare - här finns en uppsjö av intressanta företag och teknologier. Jag ser också fram emot att arbeta tillsammans med alla nya kollegor. Av vad jag sett finns det minst sagt många spännande idéer. Jag kommer även att fortsätta samverka med ETH Zürich och hoppas kunna bidra till samarbeten som blir till nytta för Chalmers.

Schweiz och Sverige brukar ju förväxlas med varandra ju längre bort i världen man kommer, men vilka skillnader ser du mellan länderna?
– För det första finns det stora likheter, vilket gör att man lätt kommer tillrätta som svensk i Schweiz. Båda länderna har en välutbildad och språkkunnig befolkning som uppskattar naturen. Det som skiljer sig är hur man organiserar och löser samhällsproblem. I Schweiz har individen ett mycket större ansvar, man måste t.ex. själv se till att skaffa sjukförsäkring. Schweiz är mycket företagsvänligt och de flesta rankingar brukar placera landet som världens mest innovativa. Sverige brukar komma tvåa. Sverige är dock betydligt mer trendkänsligt än Schweiz, mode- och musikexporten från Schweiz bör vara närmast obefintlig, förutom när det gäller klockor.

Kort om dig själv – vem är Martin Wallin?
– Dialektväxlande 37-årig dalmas med släkt på västkusten och systrar i Stockholm. Om ett ord ska sammanfatta mig så är det ordet nyfiken, vilket säkerligen förklarar varför jag blivit forskare. Att jag dessutom tycker om att förklara saker gör att jag tycker om undervisning. Jag gillar skidåkning men tycker inte att det finns riktiga berg i Sverige, i Göteborg kommer det bli tennis i stället. Jag uppskattar god mat och gott vin, helst från Italien.

Text: Caroline Örmgård

Bild: Privat

Sidansvarig Publicerad: må 20 okt 2014.