Framtidens Transporter 2018 - Per-Olof Arnäs är imponerad av elevernas kunskaper
Möter framtida transportidéer. Chalmersforskaren Per-Olof Arnäs (längst till vänster) tycker mycket finns att lära av elevernas idéer kring hur dagens transportproblem kan lösas.

Unga idéer om framtidens hållbara transporter

​En av transportnäringens största utmaningar är att göra transporter energismartare, miljövänligare och effektivare. Några av lösningarna kan en grupp skolelever stå för. Den 31 januari granskas idéerna av Chalmersforskaren Per-Olof Arnäs.
​Det är sjätte året i rad som Per-Olof Arnäs, universitetslektor och logistikforskare på Chalmers, Teknikens ekonomi och organisation, är involverad i tävlingen Framtida transporter. Det populära skolprojekt engagerar elever i årskurs 7 och 8, som tar fram förslag till lösningar på dagens transportproblem.

Per-Olof Arnäs är ordförande i juryn och sitter även med i styrgruppen för projektet.

– Tävlingen är ett mycket bra exempel på hur ungdomar i högstadiet kan exponeras för teknik på ett kreativt och lustfyllt sätt. De använder många av sina färdigheter, som samarbete, systematisk problemlösning, kreativitet och språk. Dessutom får vi och de andra organisationerna som deltar chansen att berätta för eleverna vad vi kan erbjuda när de en gång ska ut i arbetslivet, eller studera vidare, säger han.

"Jag blir imponerad varje år. Många av förslagen är extremt kreativa och ligger ofta en bra bit utanför vår normala radar"

Per-Olof Arnäs, Chalmers

Från Chalmers deltar i år även även doktorand Klas Hedvall och teknologie doktor Sönke Behrends på Teknikens ekonomi och organisation. De har rollen som experter i momentet ”Fråga experten”– och får därmed räkna med kluriga frågor från eleverna.

Genom åren har Per-Olof Arnäs mött många unga tankar om framtidens hållbara transporter. Han tycker att det finns mycket att lära av elevernas idéer och förslag.

– Jag blir imponerad varje år. Många av förslagen är extremt kreativa och ligger ofta en bra bit utanför vår normala “radar”. Eller vad sägs om cykeltunnlar med ständig medvind, elgenererande tryckplattor i Nordstan eller ett underjordiskt transportsystem för både personer och gods?

Text: Ulrika Ernström

Per-Olof Arnäs har spelat in ett poddavsnitt från Framtida Transporter 2018 i sin podd "Logistikpodden":
Lyssna på avsnittet här

FAKTA: Framtida Transporter

• Onsdag 31 januari 2108, klockan 9–14, är det final i Framtida transporter på Universeum. 31 klasser med totalt cirka 600 elever och lärare kommer delta tillsammans med skolprojektets partners.
  • 2018 genomförs Framtida transporter i samarbete med Chalmers, Greencarrier, Göteborg Energi, Göteborgs Hamn, Göteborgs Stad Trafikkontoret, Göteborgs universitet, Hogia, Svensk Sjöfart, Volvo och Västtrafik.

Publicerad: må 29 jan 2018. Ändrad: fr 02 feb 2018