Kristoffer Persson, tidigare I-student på Chalmers, teknikens ekonomi och organisation, har utvecklat en vikarieapp som prisas
Smart lösning ger samhällsnytta. "För mig är en ingenjör en problemlösare. Det finns många komplexa problem i samhället som kräver smarta tekniska lösningar", säger Kristoffer Persson, en av grundarna till företaget Studentvikarien. Foto: Magnus Gotander

Smart vikarieapp möter skolornas lärarbrist

Via tjänsten Studentvikarie kan skolor som behöver en vikarie smidigt matchas med en högskolestudent. Bakom det snabbväxande företaget står de tidigare I-studenterna Kristoffer Persson och Gustav Bild, som vill vara en del av att lösa lärarbristen. Nu har företagets app fått utmärkelsen "Årets samhällsentreprenör" av tidningen Dagens Samhälle.

​Det var under tiden som Chalmersstudenter på Industriell Ekonomi, på institutionen för Teknikens ekonomi och organisation, som Kristoffer Persson och Gustav Bild fick idén att skapa en smidig tjänst för att matcha skolornas vikariebehov med högskolestudenter.

Duon ville hitta ett sätt att ta vara på all den kompetens de såg hos Sveriges studenter, samtidigt som de upplevde hur debatten om lärarbristen i skolan rasade som mest.

Studenter och skolor matchas via app

2015 startade de företaget Studentvikarie, som gör det möjligt för en skola att på kort tid få en passande vikarie via företagets digitala plattformar, app och hemsida. Grundtanken är att öka vikariestatusen, hitta duktiga studenter som brinner för sina ämnen och samtidigt hjälpa skolor med lärarbrist genom att erbjuda ett bra vikariealternativ.
– För mig är en ingenjör en problemlösare. Det finns många komplexa problem i samhället som kräver smarta tekniska lösningar. I vårt fall började det med att koppla samman högskolestudenter med grundskolor på ett smart sätt, säger Kristoffer Persson.

"Att få kombinera komplex problemlösning med känslan av att göra något bra som påverkar många människor på ett positivt sätt är för mig en stor drivkraft och lyx"

Kristoffer Persson

Företaget har växt kraftigt sedan start. Förra året landade omsättningen på drygt 20 miljoner kronor – att jämföra med startårets 7,5 miljoner kronor.

Idag använder över 200 skolor i Göteborg, Stockholm och Skåne tjänsten, och Kristoffer Persson anser att plattformen på sikt har möjlighet att bli en del av lösningen på den kritiska lärarbristen.
– Samhället behöver drivna pedagoger för att sprida kunskap och lärande. Vi har skapat en mötesplats där det behovet möter resurser i form av engagerade lärare, säger han.

Tror på samhällsentreprenörskap

Nu har företagets app utsetts till ”Årets samhällsentreprenör” av tidningen Dagens Samhälle. Ett pris som nyligen delades ut på Stora samhällsgalan, och enligt tidningens chefredaktör Olov Carlsson uppmärksammar ”goda initiativ som bidrar till samhällsutveckling och förnyar välfärden”.

Kristoffer Persson hoppas kunna inspirera fler Chalmerister att satsa på samhällsentreprenörskap.
– Att få kombinera komplex problemlösning med känslan av att göra något bra som påverkar många människor på ett positivt sätt är för mig en stor drivkraft och lyx. Jag är säker på att många chalmerister skulle känna likadant, säger han.

Text: Ulrika Ernström

FAKTA OCH MER INFORMATION

Kristoffer Persson och Gustav Bild läste Industriell Ekonomi på Chalmers, Institutionen för teknikens ekonomi och organisation. Båda tog sin kandidatexamen 2015, men valde sedan att satsa helhjärtat på företaget när det tog fart, våren 2015

Publicerad: må 15 maj 2017. Ändrad: ti 16 maj 2017