Ida Gremyr, Bjarne Bergquist och Mattias Elg får Kurslitteraturprisets hederspris 2019
Prisade författare. Chalmersforskaren Ida Gremyr har vunnit Kurslitteraturprisets hederspris 2019, tillsammans med Bjarne Bergquist och Mattias Elg, för en bok om kvalitetsstyrning och verksamhetsutveckling.

Prisas för bok om kvalitetsstyrning

​Den kommande boken "Quality Management: An Introduction" om kvalitetsstyrning vinner ett av Kurslitteraturprisets hederspriser 2019. Boken ger en introduktion till kvalitetsstyrning och verksamhetsutveckling, och en av författarna är forskaren Ida Gremyr vid Chalmers.
​Hur kan företag och organisationer använda arbetssätt från kvalitetsutvecklingsområdet för att bli hållbara? Hur kan processer och ledarskap utvecklas för att göra verksamheten bättre?

Kurslitteraturprisets hederspris 2019, som delas ut av Studentlitteratur, tilldelas den kommande boken Quality Management: An Introduction. Författarna är Ida Gremyr, biträdande professor vid Chalmers, Bjarne Bergquist, professor vid Luleå Tekniska Högskola och Mattias Elg, professor vid Linköpings universitet, som samtliga forskar inom kvalitetsteknik/verksamhetsutveckling.

– Att få priset känns både roligt och hedrande! Det känns som en bekräftelse både av vårt ämnesområde och dess relevans, och av våra tankar om hur kurslitteratur behöver förändras för att möta nya typer av lärmål och för att hålla jämna steg med både forskning och praktik, säger Ida Gremyr.

Boken Quality Management: An Introduction, som utkommer nästa år, behandlar ämnet kvalitetsutveckling, bland annat produktkvalitet, tjänstekvalitet, metoder för produktionsstyrning och verksamhetsutveckling. Ämnet har sin grund i statistiska verktyg och modeller, men har alltmer börjat kretsa kring ledarskap, grupputveckling, kundtillfredsställelse och andra ledarskapsinriktade frågor och innehåll snarare än matematisk statistik.

"Att få priset känns både roligt och hedrande! Det känns som en bekräftelse både av vårt ämnesområde och dess relevans"

Ida Gremyr, Chalmers


Juryns motivering lyder:
”För en välskriven och noggrant disponerad bok som är mer av en handledare än ett uppslagsverk. Boken ger en introduktion till kvalitetsstyrning och verksamhetsutveckling med fokus på diskussion av aktuell forskning. Boken riktas till såväl studerande som yrkesverksamma och har medvetet hållits kortfattad, den utgör grund för läsarens fortsatta förkovring genom diskussion och fördjupande artiklar. På så sätt kan den användas i en mängd olika kurser - från introducerande kurser i kvalitetsutveckling till kurser inom organisation och ledarskap.”

Läs mer om vinnarna och priset på studentlitteratur.se
Läs mer om Ida Gremyr

Kontakt:
Ida Gremyr, biträdande professor vid Chalmers, institutionen för teknikens ekonomi och organisation
ida.gremyr@chalmers.se
031- 7728182

Publicerad: må 17 jun 2019.