Ny staty på Chalmers hyllar historisk ingenjör

​Nu blickar Vera Sandberg ut över Kapellplatsen. Chalmers har invigt en staty av den första kvinnan i Sverige som tog ingenjörsexamen.
​Fyra meter hög, 400 kilo tung, ljussättning och 15 ihopsvetsade, rörliga delar. Bronsstatyn över Chalmersalumnen Vera Sandberg reser sig mäktigt över de förbipasserande i Vera Sandbergs allé. Under invigningen den 13 juni, som följdes av en stor skara människor som ville veta mer om Vera och statyn, berättade konstnären Jan Cardell att verket skiljer sig en hel del från de skulpturer han brukar skapa.

– Rörliga bronsskulpturer utomhus är inte så vansinnigt vanliga direkt. Jag ville avbilda Vera i hennes arbetssituation, och tycker att hon representerar ett möte mellan dåtid och nutid, sa han.

På samlingsarenan Veras gräsmatta fanns flera släktingar till Vera Sandberg på plats under invigningsceremonin. En av dem var Veras son, Håkan Resare.

– Jag tror att mamma tyckte om att gå på Chalmers. Hon höll kontakten med studiekamraterna i sin årskull och var med på alla möten, säger han.

Veras systerdotter, 99-åriga Ann-Marie Lund, klev också upp på scenen och tecknade sin bild av Vera Sandberg. Hon beskrev henne som en anspråkslös person, som förmodligen hade blivit förvånad om hon hade sett uppmärksamheten runt hennes person idag.

– Om Vera hade varit här, vet ni vad hon hade gjort? Flytt! Hon ville aldrig vara i centrum. Men oj så välorganiserad hon var, och vilken pli det var på hennes pojkar, sa hon.

Chalmers rektor Stefan Bengtsson berättade att det inte var självklart vid 1900-talets början att ingenjörsutbildningarna var öppna för kvinnor. Han beskrev Vera Sandberg som en förebild för dagens unga, och framhöll att det finns många skäl till att Chalmers vill uppmärksamma henne.

– Hon gick före, vågade följa sitt intresse och bryta det som betraktades som normalt vid den här tiden. Jag tycker att statyn knyter ihop dåtid och nutid, och sträcker sig in i framtiden. Jag hoppas den kan fungera som inspiration till dagens unga att välja den väg man vill välja – och gärna naturvetenskap och teknik!

Text: Ulrika Ernström
Foto: Johan Bodell

Vera Sandberg blev historisk 1917

Vera Sandberg läste kemi på Chalmers, och blev 1917 Sveriges första kvinna som tog en ingenjörsexamen. Jan Cardells konstverk ”Veras laboration” invigdes den 13 juni 2019 och är Chalmers första och Göteborgs tredje skulptur av en namngiven historisk kvinna på en offentlig plats. Statyn står i Vera Sandbergs allé, nära Kapellplatsen.
Läs mer om Vera Sandberg, och tankarna bakom statyn:

Många donatorer har bidragit

Statyn av Vera möjliggjordes genom donationer från Chalmers alumner och vänner. Över 100 donationer av olika storlek kom in från privatpersoner, företag och stiftelser. Under invigningen representerades donatorerna av Bo Hedfors (E68), Erik Carlsson (F93) som representant för Ericsson samt Marianne Brismar som representant för Familjen Knut & Ragnvi Jacobssons stiftelse.
En lista över alla donatorer finns på stöd Chalmers.

Publicerad: fr 14 jun 2019. Ändrad: ti 25 jun 2019