internationella kvinnodagen 2018

Möt några av vetenskapens kvinnor

​Akademin har inget utrymme för ojämlikhet mellan könen. Vad vi har utrymme för däremot, är forskning och utbildning. Inte bara idag, utan året runt, arbetar mängder med kvinnor hos oss för att bidra till att göra världen lite bättre. Och idag, på den internationella kvinnodagen, passar vi på att lyfta fram några av dem.

Forskning i framkant, tunga utmärkelser och regeringsuppdrag. På Chalmers, Institutionen för teknikens ekonomi och organisation, forskar, undervisar och studerar hundratals kvinnor som alla ger sina bidrag till samhällets utveckling. Vi har valt att presentera det fantastiska arbete som några av dem har presterat, och som vi har beskrivit i artiklar det senaste året - ända tillbaka till den 8 mars 2017.

Maria Ljunggren Söderman, forskare

Daniella Petersen, doktorand

Mai Thai och Nanna Stranne, Sigmastocks (tidigare studenter på industriell ekonomi)

Anna Åberg, forskarassistent

Monica Jurkeviciute, doktorand

Chalmersstudent utsedd till årets Female Leader Engineer
Cecilia Svennberg, student på industriell ekonomi

Petra Apell, doktorand

Sandra Roos, doktor (numera på Swerea IVF)

Sara Dahlin, doktorand

Maria Landqvist, doktorand

Helene Ahlborg, forskare

Hilary Bradbury, doktor

Lisa Carlgren, forskare och Maria Elmquist, prefekt och biträdande professor

Jane Webb, doktorand

Sara Fallahi, doktor ( numera på RISE Viktoria)

Pamela Nowell, doktorand

Vi passar också på att lyfta fram pionjären Vera Sandberg, som blev Chalmers - och Sveriges - första kvinnliga ingenjör när hon tog examen 1917
Vera Sandberg, ingenjör

Fler goda nyheter - ett axplock av alla prestationer från våra kvinnliga forskare under året

Kajsa Hulthén, medförfattare på publikationen "Wroe Alderson, IMP and the evolution of theory" vann priset Outstanding Paper in the 2017 Emerald Literati Network Awards for Excellence.

Susanne Ollila ingår i det omfattande EU-projektet Iris, för klimatsmarta lösningar - exempelvis för energi och hållbara transporter.

Lisa Melander har tilldelats forskningsstipendium från Familjen Knut & Ragnvi Jacobssons stiftelse.
Stipendiet ges för grön innovation i ledande svenska industriföretag.

Anna Bergek har utsetts av regeringen till ny ledamot i Energiutvecklingsnämnden (EUN) vid Energimyndigheten. EUN:s uppdrag är att besluta om hur regeringens energiforskningsanslag ska användas till stöd för forskning, utveckling och innovation.

Maria Massaro har tilldelats Young Scholar Program Award från Pacific Telecommunications Council (PTC).

Charlotta Kronblad nominerades till årets juridiska innovatör under Swedish Legal Innovation Awards.

Henrikke Baumann, den första generationens forskare inom livscykelanalys, har varit drivande i att bygga upp det uppmärksammade forskningsämnet på Chalmers. Nu är hon Sveriges första professor i industri- och hushållsekologier.

Publicerad: to 08 mar 2018.