Elever tror på magnetism för mer hållbara transporter

​Kan magnetism vara nyckeln till mer hållbara transporter? Det tror skoleleverna i tävlingen Framtida transporter, där forskare från Chalmers deltog för sjunde året i rad.
– Som vanligt var bidragen lysande, säger Per-Olof Arnäs, ordförande i juryn.

Längst ner på sidan kan du lyssna på ett avsnitt av Logistikpodden med Per-Olof Arnäs om Framtida transporter 2019, och en intervju med vinnarna.

Transportnäringens största utmaningar är att göra transporter energismartare, miljövänligare och effektivare. I skolprojektet Framtida transporter - med Chalmers som en av flera projektpartners - har 800 skolelever tagit fram kreativa idéer för att möta utmaningarna.

Under finalen den 29 januari på Universeum presenterades över 30 olika förslag för en mer hållbar framtid. Per-Olof Arnäs, universitetslektor på Chalmers, institutionen för teknikens ekonomi och organisation, är ordförande i juryn och sitter med i styrgruppen för projektet. Han är imponerad av elevernas insatser.
 
– Årets nyckelord var utan tvekan “magnetism”, där flera bidrag hade detta i sina lösningar. Tvåan i tävlingen, Fenestra Centrum 8C, hade till exempel utvecklat ett par magnetiska skor som människor ska kunna använda för att springa fortare och längre i framtiden, säger han.
 
Varför är det här projektet viktigt?
– Att unga i 14-15 -årsåldern får chans att tänka stort och fritt och att vuxna verkligen tar sig tid att lyssna och diskutera med dem om deras idéer är något som kan sätta djupa spår och så många frön. Jag har flera gånger stött på före detta tävlande som har kommit fram och berättat historier om hur de fick högre betyg i teknik efter tävlingen och hur de gjort nya val, delvis som ett resultat av projektet.
 
– Att Chalmers ska engagera sig i detta projekt ser jag personligen som helt självklart. Vi försöker, inom ramen för tävlingen, förmedla både vikten av nyfikenhet och upptäckarglädje och hur ett systemperspektiv är nödvändigt för att förstå – och på sikt förändra – världen.
 
Vad tar du med dig från elevernas presentationer?
– Mängder med energi och tillförsikt inför framtiden.
 
Anna Havel, projektledare för Framtida transporter och pedagog på Universeum, betonar också vikten av projektet.
 
– Det är ett dilemma att transportsystemet, som är till så stor nytta för oss, samtidigt är ett av de största hoten mot natur och klimat. Men genom att engagera och intressera elever för innovationer och hållbar utveckling kan kanske framtidens transporter vara säkrade, säger hon.
 
Text: Ulrika Ernström
 
 

Vinnarna i Framtida transporter 2019

Första pris i Framtida transporter 2019 gick till Friskolan i Kärna 8 Ankaret/Fendern.
Juryns motivering: "Årets vinnare har genom en kreativ idé lyckats väva in många intressanta och bra idéer från naturen. Materialvalen gör vinnaren till ett hållbart transportalternativ. Vi ser fram emot att se denna drönare ovanför våra huvuden i framtiden!
 
Chalmers hederspris, ett besök på Chalmers lab för självkörande fordon, Revere, gick till en annan klass från samma skola som hade designat ett smart kapselsystem för självkörande mobilitet.
 

Om Framtida transporter

Framtida transporter har arrangerats av Universeum sedan 2012 och bygger på en arbetsmodell som engagerar lärare, elever, näringsliv, akademi och politik. Arbetssättet ger stora möjligheter att utveckla elevernas entreprenöriella förmågor samt att arbeta över ämnesgränserna. I Framtida transporter får eleverna insyn i de många möjligheter till studier och arbete som transportsektorn erbjuder. Samtidigt får de vuxna möta framtidens potentiella medarbetare och ta del av deras idéer.
 
2019 genomfördes Framtida transporter i samarbete med Chalmers, Greencarrier, Göteborg Energi, Göteborgs Hamn, Göteborgs Stad Trafikkontoret, Göteborgs universitet, Hogia, SARF, Svensk Sjöfart, Taxi Göteborg, Volvo, Västsvenska paketet, Västtrafik samt Kollektivtrafik och Infrastruktur i Västra Götalandsregionen.

Publicerad: on 30 jan 2019. Ändrad: fr 01 feb 2019