Mats Lundqvist
Letar entreprenörer. Mats Lundqvist, föreståndare för Chalmers School of Entrepreneurship, ska bedöma nya entreprenörers idéer i tävlingen Rivstart.

Chalmersprofessor letar världsförbättrare tillsammans med Jan Eliasson

Med tävlingen Rivstart vill Swedbank hitta entreprenörer som har en god affärsidé – och en vilja att göra världen lite bättre. Mats Lundqvist från Chalmers TME är en av jurymedlemmarna som ska skärskåda idéerna, tillsammans med bland andra Jan Eliasson, Ash Pournouri och Johan Rockström.

​I juni startade Swedbank sin nya storsatsning, som redan har väckt en hel del medial uppmärksamhet. Tanken är att hitta entreprenörer med idéer som både har en vettig affärspotential och samtidigt kan bidra till att lösa samhällsproblem eller förbättra människors liv.

Vinnarna får en kvarts miljon och ett skräddarsytt upplägg för att utveckla och genomföra idéerna.
– Jag ser initiativet som ett tecken i tiden där en av våra storbanker lyfter fram mer hållbart värdeskapande. Förhoppningsvis bidrar detta till ett trendskifte från ett mer kortsiktigt placerande till ett mer långsiktigt och meningsfullt byggande, säger Mats Lundqvist, biträdande professor på Chalmers TME |Teknikens ekonomi och organisation, och föreståndare för Chalmers School of Entrepreneurship / Entreprenörskolan.

”Det är ett kul initiativ av Swedbank att koppla ihop entreprenörskap med positiv samhällspåverkan. Det kändes mitt i prick med tanke på hur vi jobbar med entreprenörskap på Chalmers”

Mats Lundqvist, biträdande professor

Han är en av de nio erfarna jurymedlemmar som har valts ut över landet, för att avgöra vilka tio entreprenörer som blir vinnare i tävlingen. Uppdraget delar han med bland andra diplomaten och före detta utrikesministern Jan Eliasson, entreprenören och musikmanagern Ash Pournouri, internationellt erkände forskaren Johan Rockström och Volumentals grundare Caroline Walerud.

– Det är ett kul initiativ av Swedbank att koppla ihop entreprenörskap med positiv samhällspåverkan. Det kändes mitt i prick med tanke på hur vi jobbar med entreprenörskap på Chalmers, säger Mats Lundqvist.

Han hoppas kunna bidra med mycket erfarenhet och kunskap från sin långa forsknings- och undervisningsbakgrund inom entreprenörskap.

– Entreprenörskap som gör skillnad har många dimensioner. Vad drivs individerna av? Hur kompletterar de varandra? Vad har man för tillgångar att utgå från? Vilka trender och omvärldsförändringar sätter man sitt hopp till? Kort och gott – hur bygger man ett hållbart entreprenörskap med chans att göra skillnad? Dessa frågor har vi brottats med i tjugo år på Chalmers Entreprenörskola, säger han.

I ett pressmeddelande kallar Per Skargren, företagsansvarig hos Swedbank, entreprenörer för ”vår tids hjältar”.
– De startar företag, anställer personal och får samhället att växa. Vi vill uppmuntra alla entreprenörer att våga satsa på sina idéer. Och vi kommer att hjälpa de som har stor potential och dessutom vill bidra till samhället på ett bra sätt, säger han.

Text: Ulrika Ernström

FAKTA

Mats Lundqvist är biträdande professor i entreprenörskap och chef för avdelningen Entrepreneurship and Strategy. Han är även föreståndare för Chalmers entreprenörskola och ansvarig för masterprogrammet Entrepreneurship and Business Design.

Publicerad: ti 13 jun 2017. Ändrad: må 19 jun 2017