Susanne Aalto i Onsala
​Susanne Aalto, professor i radioastronomi på Chalmers, fotograferad vid Onsala rymdobservatorium. 
​​​
Foto: Johan​ Bodell/Chalmers. 

Astronomiprofessor invald i Vetenskapsakademin

Susanne Aalto, professor i Radioastronomi vid Chalmers tekniska högskola är ny svensk ledamot i klassen för astronomi och rymdvetenskap i Kungl. Vetenskapsakademien. "Kungliga vetenskapsakademien  utgörs av framstående forskare som brinner för vetenskap, att driva den framåt, förnya den och föra ett pågående vetenskapligt samtal med samhället. Att få bli upptagen i denna illustra samling är en stor ära." säger Susanne. 
​Så här beskriver Kungl. Vetenskapsakademin sin nya ledamot: 
"Vid den ordinarie sammankomsten 20 februari i år valdes Susanne Aalto, Chalmers tekniska högskola in till ny svensk ledamot i klassen för astronomi och rymdvetenskap i Kungl. Vetenskapsakademien.​
Susanne Aalto, är professor i radioastronomi vid Institutionen för rymd-, geo-, och miljövetenskap på Chalmers tekniska högskola. Hon forskar om stjärnbildning, massiva svarta hål och supervindar i både avlägsna och mer närbelägna galaxer.
Hon har särskilt intresserat sig för det som med en engelsk term kallas för starburstgalaxer. Det rör sig om extremt ljusstarka galaxer där nya stjärnor tänds i en takt som är mycket större än i vår egen galax. Genom att utnyttja långvågiga radiostrålar kan man studera den kalla gasen där stjärnor föds och som hjälper svarta hål att växa.
De senaste åren har Susanne Aalto bland annat varit en aktiv användare av ALMA-teleskopet i Chile som bidragit till stora framsteg inom området. Med sin högt belägna placering på en av världens torraste platser i Atacamaöknen ger teleskopet särskilt bra förutsättningar för att få en inblick i det kalla universum".​

Sidansvarig Publicerad: må 04 mar 2019.