Bild på Riccardo Arpaia.
​Riccardo Arpaia, postdokforskare på avdelningen för kvantkomponentfysik på MC2, har belönats med The Young Researchers Award. Foto: Flavia Tizzano​

Young Researchers Award till Riccardo Arpaia

​Riccardo Arpaia, postdokforskare på avdelningen för kvantkomponentfysik på MC2, har belönats med The Young Researchers Award vid konferensen Spectroscopies in Novel Superconductors (SNS) 2019 i Tokyo den 16-21 juni.
Riccardo belönades för sin presentation "Charge density fluctuations rule the transport in HTS cuprates". 2016 försvarade han sin avhandling "YBa2Cu3O7‐δ nanowires to study nanoscale ordering in High-Tc Superconductors" på MC2. Sedan dess har han varit postdokforskare på QDP. Vi tog chansen att ställa några frågor.

Grattis till The Young Researchers Award, Riccardo! Hur känns det?

– Jag är självklart väldigt glad. Och stolt, eftersom jag har fått pris för en aktivitet som jag började med från noll inom ramen för min VR International Postdoc, i samarbete med Politecnico di Milano. I synnerhet då gjorde jag ett hopp ut i det okända, och flyttade min forskning från transport – min "komfortzon" under doktorandtiden – till spektroskopi och synkrotronbaserade tekniker. Att belönas vid konferensen "Spectroscopies in Novel Superconductors", där ledande experter inom spektroskopi träffades för att ta itu med aktuella frågor inom gränsen för superledningsforskning, var mycket givande, säger Riccardo.

Berätta lite om priset!

– Tävlingen var öppen för alla doktorander och postdoktorander som deltog i konferensen. Vi bedömdes av en kommitté i både en kort muntlig presentation och en posterpresentation. Som vinnare fick jag ett tryckt diplom och en prissumma.

Jag hörde att det här inte var din första utmärkelse?!

– Ja, det stämmer... det är faktiskt mitt tredje pris! Under min doktorandtid tilldelades jag ESAS Young Researcher Prize på European Conference for Applied Superconductivity 2013, och Best Student Paper Award på Applied Superconductivity Conference 2014. Men – av de skäl som jag nämnde tidigare – den här utmärkelsen känns som första gången: det är inte bara ett uttryck, säger Riccardo.

Berätta lite om dig själv!

– Jag föddes 1985 i Napoli, Italien, där jag bodde tills 2009, då jag tog min masterexamen i fysik på Federico II University. Efter det flyttade jag till Sverige och tog min doktorsexamen på Chalmers, i Floriana Lombardis och Thilo Bauchs grupp. Jag arbetade främst med transport i superkonduktiva material med hög kritisk temperatur och nanokomponenter. Efter doktorsexamen fick jag ett internationellt postdok-bidrag från Vetenskapsrådet. Det gav mig chansen att bedriva forskning i en grupp ledd av professor Giacomo Ghiringhelli på Politecnico di Milano.
– Just nu är jag involverad i flera projekt, främst avseende högkritiska temperaturledande material, och utför experiment i många europeiska synkrotroner, som ESRF i Grenoble, Diamond Light Source i Oxford, BESSY II i Berlin och FERMI i Trieste, avslutar Riccardo.

Text: Michael Nystås
Foto: Flavia Tizzano

Publicerad: ti 20 aug 2019.